Emprenedors

El PP basa les mesures per a emprenedors en l'autoocupació

El govern vol potenciar que els joves es donin d'alta com a autònoms però no concreta instruments per fer créixer els nous negocis

El govern no ha estalviat detalls en la presentació. L'anomenada Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove, que aplega un centenar de mesures, ha viscut aquesta setmana la seva posada de llarg amb un acte en què el govern del PP -amb el president Mariano Rajoy al capdavant- s'ha volgut envoltar dels representants de les patronals, sindicats, organitzacions de treballadors autònoms i emprenedors en una mostra d'unitat i consens. I això a pesar que les mesures presentades les va signar l'executiu tot sol.

L'objectiu és ambiciós ja que persegueix contribuir a reduir un atur juvenil que ultrapassa el 50% i que s'ha convertit en un dels principals llasts social de la crisi. El pla inclou un centenar de mesures per incentivar la contractació de joves a l'atur i per facilitar el camí cap a l'emprenedoria i l'autoocupació. D'aquestes, quinze són el que l'executiu anomena ‘mesures de xoc', que pretenen un impacte a curt termini, i entre les quals destaca la coneguda com a tarifa plana per a joves autònoms, que estableix una quota fixa de 50 euros durant els sis primers mesos d'activitat.

Aquest paquet de mesures és el primer dedicat a l'emprenedoria que aprova el govern del PP, després que la proposta d'elaborar el que havia de ser una ambiciosa llei de l'emprenedor hagi quedat aparcada, si més no de moment. El món emprenedor saluda amb cert optimisme el pas perquè transmet la sensació que com a mínim s'està fent alguna cosa, però les reaccions queden lluny de l'entusiasme. “L'estratègia d'emprenedoria és un bon pla per ajudar els joves autònoms però que s'ha de completar amb la llei d'emprenedors”, destacava el president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms, Lorenzo Amor. El representant dels treballadors autònoms també critica que mesures com la tarifa plana no es puguin aplicar a professionals que ja estan en actiu.

Per al director de BANC (Cecot) i vicepresident de l'Associació Europea de Business Angels (EBAN), Albert Colomer, el principal problema del pla del govern del PP és la seva aplicació pràctica. “Si et llegeixes la redacció del decret pel que fa a la tarifa plana per a autònoms veuràs que és tan complexa que els joves necessitaran contractar un gestor per poder aplicarse-la.” Per a Colomer hi ha altres punts del pla que resulten poc realistes, com ara l'anomenat contracte Generacions. Aquest preveu incentius fiscals per a aquells joves que contractin de manera indefinida desocupats de llarga durada més grans de 45 anys. “Un emprenedor que acaba de començar probablement el primer que contracti sigui el seu amic o el seu cosí, però no acostuma a ser un desocupat major de 45 anys”, destaca el director de BANC.

El decret de mesures recull altres punts polèmics. Per exemple, en l'aplicació de l'anomenada tarifa plana s'exclou aquells “treballadors per compte propi que ocupin treballadors per compte aliè”. En d'altres paraules, es penalitza tot aquell que creixi i generi nova ocupació, cosa que aparentment resulta contradictòria amb el mateix objectiu que persegueix el pla.

El decret tampoc concreta un element bàsic per als emprenedors, l'accés a finançament, tot i que hi dedica tot un apartat. El pla preveu la millora d'aquest finançament amb la “consecució de fons de capital llavor, microcrèdits, àngels inversors, i la figura del préstec participatiu”, però no concreta com es farà això ni quants diners es preveu mobilitzar a través d'aquestes vies.

Segons el govern, el pla preveu nous recursos per valor de 3.485 milions d'euros, dels quals el 32% estarà cofinançat pel Fons Social Europeu. Si anem al detall veiem que una part important d'aquest pressupost recau en els estímuls a la contractació i, per tant, són diners que l'administració deixarà d'ingressar via impostos. “Dels 3.500 milions que s'apunten en el pla, quants realment arribaran a les butxaques dels emprenedors?”, es pregunta Colomer.

El pla tampoc concreta quants nous negocis es preveu generar amb aquest conjunt de mesures ni tampoc quanta nova ocupació, però s'afirma que més d'un milió de joves se'n beneficiaran. Tenint en compte que al conjunt de l'Estat hi ha 1,7 milions de joves d'entre 16 i 29 anys a l'atur, la xifra sembla un pèl optimista.

següent pas

Més mesures fiscals

Aprovar una llei de l'emprenedor va ser una de les promeses electorals del PP i si bé a principis de l'any passat semblava que la seva aprovació era imminent finalment va quedar relegada al calaix dels projectes que no podien sortir per falta de pressupost. La llei havia d'incloure importants mesures fiscals sobretot amb vista a activar el finançament privat cap als nous emprenedors, però finalment Hisenda va frenar els plans. El sector confia ara que en els propers mesos l'executiu doni llum verd a una part significativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.