Emprenedors

Quan el pescador canvia de mentalitat

Aquest estiu, Pescatur Cambrils serà pionera a embarcar turistes perquè visquin una jornada laboral de l'arrossegament

Busquem l'equilibri entre els costos i les captures, perquè no calgui pescar tant

Tradicionalment, l'ofici de pescador ha passat de pares a fills. En les darreres dècades, però, la cadena generacional gairebé s'ha trencat: els nous mariners són estrangers, perquè els joves han fugit d'un ofici dur i en què els sous són justos.

El cas del Pitu Pijoan és quasi una excepció. Amb 12 anys, als estius ja sortia a pescar en la barca familiar, menada pel pare, qui durant quasi dues dècades ha estat el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils. Als 18 i tot i les bones notes escolars, va decidir dedicar la vida a la barca. “M'agrada la pesca. Li tinc passió, però els pescadors sembla que estiguem perseguits. Estem sotmesos a les mateixes normes que al mar del Nord... No té sentit.” I no acaben aquí els problemes del sector: la davallada del preu del peix a llotja no compensa l'increment de costos com el gasoil, la retirada dels ajuts a la veda, la sobreexplotació d'alguns caladors... Pijoan vol continuar sent pescador, però té clar que l'ofici s'ha d'adaptar a les noves realitats socials, econòmiques i mediambientals.

Enguany i juntament amb altres socis del nucli familiar ha constituït l'empresa Pescatur Cambrils SL, una peça d'un projecte pioner per diversificar els ingressos i que pot obrir nous horitzons al sector pesquer català. Amb l'empresa Glups i Terramar 2012 han engegat les activitats Pesca Turisme, Turisme Pesquer i el restaurant L'Indret. “La mentalitat del pescador és pescar com més millor. Però nosaltres busquem l'equilibri entre els costos i les captures. Si amb el projecte aconseguim guanys, no caldrà pescar tant.” La barca familiar ja ha estat pionera en mesures per reduir el fort impacte de l'arrossegament sobre el fons marins. “Usem ormeigs més selectius, les portes de l'art no penetren tan profundament en el fons marí i hem disminuït el consum energètic”, explica Pijoan.

Així, aquest proper juliol, embarcarà els primers turistes a la P.Bomba, un vaixell d'arrossegament de 23 metres d'eslora. L'activitat està permesa per la Generalitat des de fa sols un any, amb la intenció d'incrementar els ingressos del sector pesquer professional. Pesca Turisme és pionera a l'Estat espanyol i a Europa: sols algunes barques artesanes italianes embarquen particulars per viure una jornada de feina a bord. Caldrà matinar, perquè les barques de l'arrossegament surten de port a les 6 del matí . Es tornarà a les 5 de la tarda, normalment amb una captura d'entre 500 i 1.000 quilos de moll, lluç, pelai, pop i rap. Es navega a unes 15 milles davant la costa de Tarragona. “Està pensada per a gent amb esperit aventurer i que li agradi el mar. Els volem apropar aquest ofici.” L'edat mínima per embarcar són 7 anys i les mesures de seguretat s'han reforçat: armilles amb sistema de seguiment SOS i dos bots de salvament. “Compartiran amb la tripulació la navegació, la calada i aixecada de la xarxa, el ranxo de dinar i la tria i desembarcament de les captures.”

A la P. Bomba es poden embarcar un màxim de quatre turistes. A banda del català i l'espanyol, han previst poder atendre'ls en anglès, francès i rus.

L'empresa disposa de dues embarcacions més, la Paraguay i la Nabucodonosor, per a l'activitat de Turisme Pesquer, més accessible a públics com escoles i famílies. Durant tres hores podran observar l'aixecada de les xarxes, amb explicacions didàctiques sobre les espècies i la professió de pescador. De tornada al moll, es farà una visita guiada al port de Cambrils i una demostració sobre la tècnica tradicional de reparar xarxes.

Els turistes podran tastar el peix capturat la tarda abans al restaurant L'Indret, la tercera pota del negoci empresarial. Obert fa poques setmanes davant la platja de la Llosa, el propietari és la granja i agroturisme Mas Les Comellas (Garrotxa). A més del peix, la cuina s'elabora amb producte propi: des de la carn -disposen de ramats- fins als embotits i els làctics. Les verdures són de producció ecològica certificada. “Tenim un producte excepcional, del mar i la muntanya. I volem donar-lo a conèixer amb una cuina senzilla que en remarca els sabors originals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Quan el pescador canvia de mentalitat

Publicat a