Empreses

Cademar aposta pels vivers flotants a mar obert per poder fer musclos

El tancament de la badia del Fangar força els aqüicultors a buscar alternatives.

És una experiència pionera a l'Estat, tot i que menys productiva

El volum de producció de musclos i ostres de la família Carles la va empènyer a crear una empresa per fer-ne directament la comercialització. Així naixia el 1989 Cademar, amb una producció anual de 350.000 quilos de musclo i 90.000 d'ostra. I per fer-ne la venda directa era imprescindible disposar d'una depuradora. “Va sorgir la possibilitat de comprar una depuradora i vam fer el pas”, explica un dels propietaris de Cademar (l'empresa és de quatre germans), Miquel Carles. Amb els anys la producció de Cademar ha caigut i, actualment, és de 258.000 quilos de musclo i 42.000 d'ostra. Una davallada que atribueixen directament al tancament de la badia del Fangar, al delta de l'Ebre. De fet, fa temps que els aqüicultors reclamen a l'administració que es drague la bocana de la badia i es permeti la circulació d'aigua per garantir la producció de musclos i ostres. “No ens fan cas, i si no s'actua, d'aquí a trenta anys ja no es produiran mol·luscos al Fangar”, lamenta Carles.

Els socis de Cademar, però, no renuncien a continuar la producció aqüícola que ja va iniciar el seu pare, i és per això que han instal·lat uns vivers flotants (long line) a mar obert, davant la costa de les Cases d'Alcanar. És una experiència pionera a l'Estat, de moment menys productiva que la badia. Concretament, Cademar té tres vivers flotants de 3.600 metres de llargada, fixats pels extrems amb un bloc de formigó de 7.000 quilos de pes. “A la badia posem unes xarxes a la musclera i evitem els depredadors, en canvi a mar obert posem proteccions corda per corda i ens les trenquen els temporals i les mateixes dorades”, explica Carles. De fet, a l'interior de la badia la poca profunditat de l'aigua fa que hi hagi menys depredadors. També el sistema de treball a mar obert és molt diferent al del Fangar, on l'aigua està tranquil·la. De moment, Cademar produeix uns 40.000 quilos de musclos a mar obert. “La qualitat del musclo és la mateixa, l'únic que el seu creixement és una mica més lent. Hem d'aprendre de l'experiència i en un futur els vivers flotants seran més productius”, sosté Carles.

Però Cademar no comercialitza només la seua producció, sinó que ven tot tipus de marisc, crustacis i productes congelats. De fet, la producció pròpia representa un 10% del volum total de productes que ven Cademar, que té una plantilla de 23 treballadors. “La crisi es nota molt; tot i que el darrer any hem fet més operacions, la facturació ha disminuït”, comenta el propietari de Cademar. Els clients opten per productes més barats. Distribueix la seua producció a majoristes, detallistes, al sector de la restauració i també directament al públic. També tenen alguna experiència en exportació a França i Itàlia, però Cademar prefereix comercialitzar la producció als mercats de proximitat, que valoren més la qualitat del producte.

Amb l'objectiu de diversificar la producció, Cademar participa en un projecte experimental per cultivar cloïssa al delta de l'Ebre. Fins ara n'han produït uns 5.000 quilos, però fins que no es resolguen els problemes de la badia no es podrà intensificar la producció.

Un altre dels projectes de futur de Cademar està lligat al turisme. Així l'empresa aqüícola de l'Ebre projecta fer visites guiades a la musclera, unes visites, però, que aniran més enllà d'oferir un tast de musclos i ostres. “Ensenyarem la nostra manera de treballar als turistes, que coneguen com es produeixen els musclos, com es classifiquen i s'envasen”, diu Carles. Evidentment, després de la visita, d'una hora de durada aproximadament, s'oferirà una degustació.

MUSCLOS (QUILOS)

258.000

Treballadors

23

Any de fundació

1989

Els germans Carles són la segona generació de productors de musclos i ostres. El volum de producció els va portar a fer-ne directament la comercialització i van crear l'empresa Cademar, que ven tot tipus de marisc, crustacis i productes congelats.

L'elevat cabal de l'Ebre els fa més bons

L.M

Els musclaires del delta de l'Ebre preveuen que aquesta campanya serà “excepcional”, amb una producció de molta qualitat. L'elevat cabal de l'Ebre des de principi d'any i fins aquesta primavera ha permès una major aportació d'aigua dolça a les badies dels Alfacs i el Fangar i ha afavorit el creixement dels mol·luscos. “El volum d'aigua ha provocat una eclosió del fitoplàncton i això s'ha traduït en un musclo d'una qualitat extraordinària, de 280 grams de molla per quilo, quan l'habitual és uns 180 grams”, explica el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. I aquest creixement del musclo ha permès avançar la recol·lecció, que normalment no comença fins a final de maig. “Des del 15 d'abril que els productors dels Alfacs treuen musclo, i la previsió és que la campanya s'acabe per Sant Joan, quan començaran la collita els musclaires del Fangar”, assenyala Bonet.

L'avançament de la collita minimitza els riscos de mortalitat a l'estiu, quan sovint es perd part de la producció per l'elevada temperatura de l'aigua. Als Alfacs l'any passat es van perdre 300.000 quilos de musclo.

Fepromodel calcula que entre les dues badies es produiran uns 3,5 milions de quilos de musclos, que tot i la crisi es paguen a un preu superior al de l'any passat perquè són de més qualitat. Així, el preu al productor és d'1,50 euros. Encara no està clar si aquesta campanya es podran comercialitzar musclos amb el segell d'ecològics, per problemes burocràtics en la certificació de la producció. D'altra banda, Fepromodel estudia la possibilitat de convertir-se en una organització de productors.

MORTALITAT D'OSTRA.

Els aqüicultors perden cada any un 80% de la cria d'ostra al mes d'abril. Una mortalitat que enguany s'ha repetit i que força els productors a tornar a comprar la cria d'ostra a França per sembrar-la. “L'ostra té un virus que s'activa quan la temperatura de l'aigua és d'uns 18 graus”, explica Carles. Per tal d'evitar aquests episodis de mortalitat, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària produirà cria d'ostra, que en principi, estarà lliure del virus. “La pròxima campanya els productors sembraran la cria de l'IRTA”, explica Bonet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cademar aposta pels vivers flotants a mar obert per poder fer musclos

Publicat a