Borsa

Astènia primaveral

La variable primavera s'instal·la a la borsa i l'Íbex 35 tanca el maig amb un descens mensual de l'1,17%, fins a 8.320,60, pel poc interès dels inversors per la renda variable.

Els inversors es tornen
a fixar en els valors immobiliaris en aparèixer un fons interessat en el negoci del maó de Sacyr i per noves inversions públiques

Aquesta primavera no està portant sol i bon temps, ans al contrari. Les pluges intenses, les al·lèrgies a flor de pell i l'atonia han determinat l'esdevenir del mercat espanyol durant el mes de maig. Mentre que altres mercats conquereixen màxims històrics dia sí dia també i uns altres lluiten per reconquerir els alts nivells d'anys anteriors, el selectiu índex de la borsa espanyola camina en solitari al marge del bon to de la resta de places borsàries.

L'Íbex 35 ha frenat la tendència alcista que va enregistrar a l'abril –quan es va disparar un 6,30%– i ha acomiadat el maig amb un descens mensual de l'1,x, en tancar divendres en els 8.320,60 punts. Aquest nivell situa el guany anual de l'índex en l'1,87%, mentre que en d'altres índexs com ara el Ftse-100 i el Dax Xetra la plusvàlua d'ençà que va començar l'any és superior al 10%.

No hi ha cap motiu concret que expliqui aquest ensopiment de la renda variable espanyola enfront de l'europea. Tota la zona euro està patint la crisi econòmica global. Alemanya comença a veure l'impacte de la feblesa del seu entorn. França ha entrat en recessió. Les previsions de creixement per al conjunt de països s'han revisat a la baixa i l'atur va marcar un màxim del 12,2% a l'abril. Equilibrant la balança hi ha la prima de risc espanyola, que continua per sota dels 300 punts, i el suport dels inversors internacionals a les diverses subhastes de deute espanyol que s'han portat a terme els darrers mesos.

Però el cas és que l'índex espanyol s'ha comportat comparativament pitjor que la resta dels seus homòlegs en el darrer mes, període en què ha baixat en 13/14 de les 22 sessions que s'han fet al maig. L'Íbex 35 ha sobrereaccionat als temors que neguitegen els inversors: la possible retirada dels estímuls econòmics a càrrec de la Reserva Federal (FED) dels EUA. En aquests moments aquest és el principal focus d'atenció dels inversors, que estan pendents de les diferents dades macroeconòmiques que es van coneixent per tal de veure el ritme de recuperació de l'economia nord-americana. Si aquesta s'enlaira amb fortalesa, la FED es veurà obligada a frenar la liquiditat actual però, si trontolla, els estímuls es mantindran durant més temps –fet que acontentaria els mercats, massa dependents d'aquestes mesures.

Malgrat el balanç negatiu del conjunt del mes, l'Íbex 35 ha tancat la darrera sessió del maig amb un guany setmanal del 0,68%. Els inversors continuen desorientats i això es reflecteix en el comportament erràtic de la borsa. Tanmateix, hi ha sectors o valors que durant les darreres sessions han monopolitzat els estalvis dels inversors.

Tot i que la setmana començava amb poca activitat per la festivitat a Wall Street, el sector constructor del mercat espanyol va enlluernar els inversors. L'interès d'un fons a comprar la divisió del negoci immobiliari de Sacyr-Vallehermoso va enlairar la seva cotització un 11,98%, fet que es va contagiar a la resta del sector: FCC (+6,07%), ACS (+3,56%), Acciona (+3,56%) i OHL (+2,91%). Entre possibles moviments corporatius i l'anunci del govern estatal que destinarà 1.300 milions d'euros a fer carreteres i xarxa ferroviària, els inversors no van dubtar a prendre posicions en aquests valors de cara al que pugui venir d'ara en endavant.

GUANYA LA BANCA.

Un altre sector que aquesta setmana ha destacat en positiu ha estat la banca. Les declaracions d'un parell de consellers del Banc Central Europeu (BCE) en què mostraven la disposició de l'entitat a aplicar retallades dels tipus d'interès en cas de més afebliment econòmic i a buscar fórmules per potenciar la liquiditat dels bancs, va agradar els inversors. A més, un anunci de Brussel·les en què descartava que el sector bancari a l'Estat tornés a necessitar ajuts del fons europeu va acabar d'arrodonir unes jornades en borsa positives per a la banca.

Fora del selectiu han destacat valors com ara Campofrío, que ha canviat de mans, ja que un grup xinès ha comprat el seu màxim accionista, el nord-americà Smithfield Foods. Aquest fet va provocar la suspensió de la negociació de Campofrío dimecres, quan pujava un 11,80%.

Bankia també ha centrat l'atenció dels inversors, atès que dimarts començaven a cotitzar els nous títols procedents del bescanvi de preferents per accions. A principis de setmana Bankia va registrar una important davallada (-7,69% dilluns i -5% dimarts), però en no produir-se l'allau de vendes prevista amb la negociació dels nous títols, l'acció va continuar la setmana recuperant terreny (+8% dimecres i +10% dijous) i tranquil·litzant els inversors de l'entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.