Emprenedors

Amb emprenedoria no n'hi ha prou

L'activitat emprenedora va créixer un 15% a Catalunya el 2012 però la crisi accelera els tancaments i fa perdre qualitat als projectes

El 7,88% de la població adulta catalana estava involucrada en activitats emprenedores el 2012, un 15% més que l'any anterior i un 56,3% més que el 2010. Són dades del darrer informe GEM per a Catalunya presentat en el marc del saló Biz Barcelona aquesta setmana.“És una dada important perquè en 2012 la tendència general a la resta d'Espanya va ser de caiguda”, destaca el responsable de l'informe GEM a Catalunya i professor de la UAB, Yancy Vaillant.

Amb tot, si bé prop de 386.000 persones estaven involucrades en processos emprenedors només 89.400 van acabar formalitzant la creació d'un negoci, una xifra inferior a la de 2011. Segons Vaillant això es deu principalment a l'augment de majors de 45 anys en les fases inicials. Adults que es veuen expulsats del mercat laboral i que es plantegen emprendre bàsicament per necessitat però, com apunta Vaillant, “aquest col·lectiu després té moltes més dificultats per passar de projecte a creació d'empresa”.

Un altre element preocupant és que durant el 2012 també va créixer la taxa d'abandonament, especialment a la província de Barcelona. Curiosament els problemes d'accés al finançament van motivar tan sols el 6,6% dels tancaments.“Més de la meitat dels que van tancar els seus negocis ho van fer per manca de rendibilitat per la caiguda del consum”, diu Vaillant. L'informe GEM destaca que el 69% de les empreses creades entre 2009 i 2010 havia tancat el 2012, una xifra que evidencia que els emprenedors no només necessiten suport en el seu procés de crear empresa sinó també en els primers anys d'activitat. “Cal prestar molta atenció en aquest moment de postcreació, falten ajudes públiques en aquestes etapes”, assegura Vaillant. Un altre dèficit, explica el director de l'informe, és que la majoria dels emprenedors que fracassen tenen problemes per reincorporar-se al mercat laboral.

Finalment l'informe destaca que, si bé l'activitat emprenedora creix, ho fa especialment entre la població masculina, mentre que cau entre les dones.

El Biz Barcelona es consolida en la tercera edició

La presentació de l'informe GEM ha estat només una de les desenes d'activitats organitzades pel saló de l'emprenedoria Biz Barcelona, que es consolida en aquesta tercera edició amb 14.000 visitants i més de 1.800 entrevistes entre emprenedors i inversors. Enguany el saló ha donat entrada a les pimes i ha posat part del focus en la relació Barcelona-Silicon Valley o la pèrdua de la por al fracàs. En total, 196 conferències, més de 300 ponents i més de 500 sessions d'assessorament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.