Emprenedors

Creen el primer caiac desmuntable

L'ebrenc Jacint Subirats patenta una embarcació lleugera de polietilè, Cubykayac, que es pot transportar en una motxilla

Buscava un caiac que fos pràctic, rígid i pesés poc, i he trobat un nínxol de mercat

L'ebrenc Jacint Subirats s'ha convertit en emprenedor sense buscar-ho. Subirats, que és bomber de professió, ha patentat un caiac desmuntable, Cubykayac, i que es pot transportar en una motxilla. Un invent que va fer per a ús propi però que en comentar-ho amb companys aficionats també als esports aquàtics va constatar que existia una demanda al mercat. “Existia un nínxol de mercat i l'estic explorant”, diu Subirats. L'aventura empresarial va començar el juny de l'any passat amb l'obertura d'una pàgina web a través de la qual ha fet les primeres vendes d'un caiac de polietilè que ell mateix ha dissenyat i que es produeix en una fàbrica de la Sénia. L'embarcació mesura 2,42 metres de llargada, 58 centímetres d'amplada i té un gruix de 18 centímetres. L'avantatge d'aquest caiac és que es pot desmuntar i transportar en una motxilla (pesa 12 quilos) i no necessites una furgoneta per traslladar-lo fins a l'aigua. “Buscava alguna cosa que fos pràctica, rígida i que pesés poc”, explica l'emprenedor, que sosté que els caiacs inflables pesen més i tenen menys estabilitat. “És un caiac recreatiu, però estic satisfet perquè hi ha professionals que l'han provat i se l'han quedat”, comenta Subirats. A més, assegura que si caus a l'aigua és molt més senzill tornar-hi a pujar que en un caiac convencional.

També amb la intenció que sigui assequible per a totes les butxaques el preu del Cubykayac és de 250 euros. “El meu lema és: cap casa sense caiac”, diu Subirats. I si bé n'ha ofert de lloguer, la majoria dels usuaris que l'han provat se l'han quedat. Fins ara ha venut uns 40 caiacs, principalment a Catalunya i el País Valencià, però també n'ha comercialitzat algun a Madrid. “No tenia una gran producció i totes les vendes s'han fet on-line i gràcies al boca a orella, però enguany farem el llançament del producte”, assenyala Subirats. En aquest sentit, es millorarà el Cubykayac i es preveu una producció mensual de 500 embarcacions a partir de Setmana Santa. “És un producte estacional, les vendes es concentren sobretot els mesos d'estiu, tot i que el clima permet practicar esports d'aigua pràcticament tot l'any”, diu l'emprenedor. El caiac desmuntable és d'una plaça però se li poden afegir més peces i fer-lo de més places.

Enguany hi haurà un estoc de producció el qual permetrà a Subirats contactar amb distribuïdors de tot l'Estat perquè el producte sigui present en botigues especialitzades.

exportació.

Les vendes del caiac desmuntable travessaran aquest 2014 l'Atlàntic, Cubykayac ha signat un precontracte amb una firma comercial amb seu a Panamà, des d'on distribueix els productes a Sud-amèrica, Nord-amèrica i Oceania. “Haurem de patentar el producte en diferents països”, comenta Subirats, que no descarta optar per una patent mundial si el producte té bona acollida al mercat exterior. L'emprenedor ebrenc preveu que Xile serà un mercat important, pels quilòmetres de costa que té el país i l'elevat nombre de llacs. De fet, la seua web ha detectat múltiples visites des de Xile. Tot i ser el mercat europeu molt més proper, de moment no hi ha contactes, però Subirats sí que té decidit patentar el caiac desmuntable a França per l'elevat nombre de productors de caiac que hi ha.

RECONEIXEMENT.

Cubykayak ha guanyat el premi Emprenedors del Consell Comarcal del Baix Ebre, que distingeix la millor iniciativa empresarial del 2013 que contribueixi al desenvolupament socioeconòmic de les Terres de l'Ebre. Un premi que més enllà del reconeixement a la seua iniciativa li permetrà disposar d'una nau de lloguer de forma gratuïta durant un any al viver d'empreses de Camarles. “Ja tenia una nau al viver de Camarles, des d'on dissenyava els prototips i els anava a provar al mar. Ara serà un ajut financer important per al projecte”, diu Subirats. Amb tot, no preveu deixar el seu ofici per dedicar-se a la producció de caiacs. “M'agrada fer invents però no sóc empresari”, conclou l'emprenedor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Creen el primer caiac desmuntable

Publicat a