Empreses

Papers pudents

La fàbrica de Sarrià de Ter que Torraspapel tanca va ser el centre d'expansions que va acabar amb fugida i presó de directius

L'anunci del grup Lecta, dominat per l'inversor britànic CVC, del tancament de la planta de Sarrià de Ter (on es fabrica paper no estucat i que ha perdut 98 milions d'euros en dos anys) és el punt final de la llarga decadència d'una fàbrica que va ser l'inici de dos grans projectes d'expansió que van acabar amb suspensions de pagaments històriques.

Joan i Francesc Torras Hostench, que van introduir a Europa l'eucaliptus per obtenir-ne cel·lulosa i fer paper, van crear el 1941 l'empresa Torras Hostench, amb fàbriques a Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis. Als anys setanta, sota la direcció d'Higini, fill de Joan, l'empresa va absorbir-ne d'altres -La Forestal del Sur, La Papelera del Llobregat, Rafael Torras Juvinyà (d'una altra branca de la família, propietària de la fàbrica de Sant Joan les Fonts), Papelera de Andalucía...- i es va expandir al Brasil. El 1974 produïa un 10% del paper i cartró espanyol en el sector de les caixes de cartró ondulat, però les grans crisis d'aquella època la van arrossegar. Higini Torras va promoure el Banc dels Pirineus, que va acabar sent declarat en fallida fraudulenta l'any 1989, afer pel qual, el 1982, havia dimitit com a diputat de la UCD i de la direcció de la companyia i havia fugit al Brasil. El 1983, la paperera va fer suspensió de pagaments, amb un passiu de 23.332 milions de pessetes (140 milions d'euros), la més gran de Catalunya fins aleshores.

El 1986 el grup Kuwait Investment Office (KIO) va entrar a la Torras amb una ampliació de capital de 55.000 milions de pessetes i la va convertir en capçalera del que va ser el primer grup industrial espanyol, comprant Pamesa i invertint en empreses com ara ERT, Cros, Banco Central, Banco de Vizcaya, Ebro i Ence. Les inversions de més de mig bilió de pessetes (3.000 milions d'euros) van acabar quan el 1992 els kuwaitians van rellevar l'equip de De la Rosa -empresonat per apropiació indeguda- i van presentar la suspensió de pagaments més gran de la història espanyola, amb un passiu de 243.000 milions de pessetes (1.460 milions d'euros). KIO va vendre Torraspapel a CVC l'any 1999, quan a Sant Joan i a Sarrià només hi quedaven 600 treballadors dels més de 3.000 que hi havia arribat a haver en les èpoques d'eufòria. El 1993 s'havia tancat la planta de pasta, referència del poble per la pudor que emetia i altres problemes mediambientals.

La tranquil·litat va durar fins al 2008, quan es van tancar les fàbriques d'Algesires i Amorebieta i es van acomiadar 213 empleats de Sarrià. Aquesta setmana, la direcció ha acceptat el pla per als que hi queden: 38 seran prejubilats, 91 seran recol·locats a altres centres del grup i tres seran acomiadats de manera forçosa.

Facturació

1.600 M€

Treballadors

1.797

Any de fundació

1941

Amb sis fàbriques a l'Estat espanyol, és líder a la península Ibèrica en la fabricació de paper. Forma part, amb la italiana Cartiere del Garda i la francesa Condat, del grup Lecta, que factura 1.600 milions a l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Papers pudents