Empreses

Bioibérica obre planta al Brasil i amplia el laboratori de Palafolls

La biotecnològica consolida la seva posició de lideratge mundial com a fabricant de l'anticoagulant heparina. Després de llançar medicaments contra l'artrosi, ara vol potenciar els mètodes de predicció

És present
en una setantena de països i exporta el 68% de la seva producció

Bioibérica, companyia que desenvolupa biomolècules per a la indústria farmacèutica, veterinària i agrícola, vol confirmar el seu creixement d'enguany, en què incrementa en 30 milions d'euros la facturació, amb l'obertura d'una nova planta al Brasil, al costat de la que ja té a Palmas, a l'estat de Paranà, i l'ampliació del seu laboratori a la fàbrica de Palafolls, el seu principal centre fabril i de recerca.

Com informa el director industrial de la companyia, Josep Ribas, a banda de potenciar la seva capacitat de producció i R+D, Bioibérica també està embarcada en el llançament al mercat de tres nous productes. La companyia, una de les firmes més importants en el camp del tractament de l'artrosi i lesions articulars, llançarà aviat Artrotest, un test per a la detecció genètica a partir de mostres de saliva del grau d'artrosi que el pacient pot tenir i el seu grau de desenvolupament. Com diu Josep Ribas: “Si fins ara ens havíem dedicat a fàrmacs per al tractament, ara cal treballar en prevenció i predicció.” En el camp de la fisiologia vegetal, Bioibérica té moltes esperances dipositades en el Cropescan, un sistema d'escaneig de parcel·les agrícoles mitjançant un avió no tripulat, un drone, concebut per detectar les zones que tenen més estrès hídric.

També cal fer esment de Mobilee, un complement alimentari que s'incorpora als productes lactis per ajudar a reforçar les articulacions.

Aquesta diversitat de projectes reflecteix el tarannà de l'empresa, on, com diu Ribas, “tot el que entra té un ús rendible”. Del 1975 ençà, quan Bioibérica va començar a fabricar heparina, el medicament anticoagulant i antitrombòtic més usat, a la companyia van tenir clar que de la matèria primera, teixits de la mucosa intestinal porcina, se'n podria treure un profit integral, més enllà dels glicosaminoglicans, les molècules d'alt valor biològic i terapèutic que es fan servir per a l'heparina i per al tractament de les patologies relacionades amb les articulacions. Així, també s'aprofiten proteïnes, aminoàcids i pèptids, que poden servir per superar situacions d'estrès als cultius, de manera natural, o, pel que fa a les proteïnes hidrolitzades, per combatre plagues a fruiters i olivers, a més de ser una font proteica que serveix per ajudar els animals joves en la seva digestibilitat.

En el mercat de l'heparina, Bioibérica ha assolit una sòlida posició: “Fins al punt que una de cada cinc dosis que s'administren està desenvolupada i fabricada per Bioibérica i preveiem que d'aquí al 2020 la nostra posició es reforçarà”, segons afirma Ribas. Amb el pas dels anys, la firma ha anat evolucionant de proveïdor de firmes de farmàcia, veterinària i química a llançar al mercat un producte propi acabat. Com diu Josep Ribas: “Hem anat integrant el procés cap endavant.” Un dels productes propis més notoris és Condrosan, un regenerador dels cartílags. En aquests gairebé quaranta anys d'activitat, Bioibérica ha anat construint una identitat global, amb presència a 70 països i un 68% de les vendes, 260 milions d'euros previstos per a enguany, arreu del món. Així mateix, d'acord amb el principi que el centre fabril ha d'estar a la vora de la matèria primera, la companyia té fàbriques a Palafolls, el centre on es clouen diversos processos i la matèria primera es transforma en producte farmacèutic de màxima puresa, i Olèrdola (Catalunya); La Puebla de Montalbán (Toledo); Geneva (Nebraska, EUA); Palmas (Paranà, Brasil); Quistello (Màntua, Itàlia) i Rzeczenica (Chojnice, Polònia). A la firma és majoritari el capital català, però amb la participació de la família Rethman i l'empresa Saria, originaris d'Alemanya.

Un ampli ventall de productes

A banda de l'esmentat Condrosan, són diversos els productes desenvolupats per Bioibérica. En el tractament de l'artrosi, a banda de l'esmentat Condrosan, hi ha quatre medicaments més; en nutrició esportiva, n'hi ha tres; vuit en un sector en què és prou actiu, com el d'animals de companyia; tres per a la nutrició animal, i vuit en fisiologia vegetal. Tot plegat és el resultat de la intensa activitat de recerca de Bioibérica, que, com diu Josep Ribas, ha estat implicada en més de cinquanta projectes de recerca i desenvolupament, tot treballant en col·laboració amb equips d'investigadors de quaranta centres de recerca d'arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bioibérica obre planta al Brasil i amplia el laboratori de Palafolls