Gran angular

El temps és or, a la feina i fora

A Barcelona hi ha 90 empreses conciliadores. Potser són més, però aquestes són les que han visualitzat la seva conscienciació amb la participació a la Xarxa de Nous Usos Socials del Temps (NUST). Aquesta xarxa, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, es va crear l'any 2006 amb la intenció de promoure l'intercanvi d'experiències innovadores de conciliació i gestió del temps. Des de llavors, les companyies participants s'han multiplicat per tres i, segons Carme Carrera, tècnica del Programa de Temps i Qualitat de Vida del consistori de la capital catalana, han adoptat una actitud més participativa.

Carrera afirma que la xarxa s'ha dinamitzat gràcies a la concessió d'un premi anual a l'empresa més innovadora de la ciutat en conciliació així com gràcies a la tasca del Grup Motor, format per les empreses més actives, que es reuneixen tres cops a l'any i que ideen les estratègies per créixer i les activitats.

La Xarxa NUST organitza cada any una jornada oberta a empreses que no en formen part. A més, impulsa tallers adreçats als seus membres. L'objectiu, segons Carrera, és que les empreses es troben per compartir experiències i treballar de quina manera pràctica es poden aplicar les mesures conciliadores.

Compartir idees.

Entre les empreses que formen part de la xarxa, n'hi ha de mides i sectors diversos. Ops Neo, per exemple, és una cooperativa de deu treballadors dedicada a la consultoria i la formació. Segons Manel Bardàvio, un dels socis, és “important” participar-hi perquè “resulta interessant aprendre altres experiències i veure la diversitat que hi ha”. A més, remarca que ajuda a visualitzar la cooperativa i aporta prestigi.

En la mateixa línia, Pilar Codina, del grup SGS, una multinacional suïssa amb seu a Barcelona, afirma que formar part de la xarxa els permet conèixer mesures innovadores en matèria d'usos del temps i intercanviar experiències. Segons Codina, en el cas de la seva empresa, ha d'adaptar les iniciatives a la varietat de perfils professionals Horaris flexibles, teletreball, bossa d'hores, calendari de vacances flexible, ampliació del permís retribuït per naixement de fills, convocatòries de reunions mitjançant programa de reserva de sales amb data d'inici i finalització prefixades, així com espais per a videoconferència, que fan possible que les reunions entre delegacions no comportin desplaçaments i, per tant, s'estalviï temps.

Bardàvio explica que gairebé tots els treballadors d'Ops Neo tenen una “flexibilitat total”. “No és una disbauxa, tot es basa en la confiança i la coordinació”, afirma. I, segons diu, els resultats es noten. “A més que, ideològicament, pensem que aquesta és la millor forma de treballar, hem comprovat que, quan millor estàs, quan tens facilitats, treballes més bé”, afegeix.

Satisfet amb el resultat d'aquesta iniciativa, l'Ajuntament n'ha posat en marxa una altra que pretén esdevenir una xarxa o plataforma similar, però no d'empreses, sinó de tota la societat barcelonina. És el Pacte de Temps, un decàleg que es marca els objectius d'adaptar els horaris i usos dels equipaments i serveis a les necessitats de les persones, dissenyar l'espai urbà i planificar la mobilitat prioritzant el benestar quotidià, proporcionar informació de manera accessible, treballar per fer compatible el temps de treball amb el temps de la vida quotidiana i sensibilitzar sobre la necessitat de conciliar. La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, assegura que, de moment, entitats i individus van adherint-se al manifest -ja n'hi ha 171-, però que la idea és que, a partir d'això, es puguin crear sinergies i s'acabi generant una plataforma per compartir accions conciliadores i des gestió eficient del temps. Rognoni resumeix així la filosofia del pacte: “Els grans canvis no es produeixen per una gran acció, sinó per moltes de petites.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.