Empreses

Bernat Morales

Director de Relacions Externes Mercadona Catalunya

“Prop del 20% del que Mercadona ven a l'Estat ho compra a Catalunya”

Mercadona i els seus setze interproveïdors invertiran uns 250 milions enguany
A finals d'any ja funcionarà el bloc de refrigerats del centre logístic d'Abrera
Entre Mercadona, interproveïdors i pimes es dóna feina a Catalunya a 49.000 persones

Tot i la crisi hi ha la percepció que aquesta passa de llarg per a Mercadona perquè no para d'obrir nous establiments. Quin és el secret?

Mercadona nota la crisi com tothom. El consum ha baixat, s'ha perdut població, les rendes familiars són més baixes i això es nota, nosaltres no podem ser una excepció. El que passa és que a Catalunya vam fer una aposta l'any 2012 amb un compromís d'inversions per poder arribar a molts municipis. Vam dedicar 750 milions d'euros en aquell moment a inversions per a propers anys. Això es tradueix a obrir botigues en aquell lloc on no hi som, però també en la posada en marxa del centre logístic d'Abrera, que suposa una inversió de 300 milions d'euros. Serà, de fet, el més avançat tecnològicament d'Europa.
La clau de l'èxit es pot trobar en l'estreta relació amb els interproveïdors?
La nostra sort és tenir un model molt ben definit. Un model que busca l'encaix de satisfacció de clients, treballadors i proveïdors. A Catalunya ja fa molts anys que hi som. De fet som clients de fabricants catalans abans de ser-hi. Fa molts anys que tenim fabricants amb els quals hem establert relacions de molta confiança i això ha anat en augment. Alguns d'aquests fabricants ens fan les nostres marques, però no sols per a Catalunya sinó per a la resta de la companyia. Amb l'interproveïdor tenim una relació de mútua confiança, a llarg termini, de forma indefinida, i això porta a una estabilitat pel que fa a les inversions que ha de fer aquest fabricant.
Quines inversions van fer els seus interproveïdors catalans el darrer any?
Doncs van invertir 84 milions d'euros en millores de maquinària, de processos, en fàbriques noves...
Amb quants interproveïdors treballa Mercadona Catalunya avui?
Ara en tenim 16 i podem dir que també tenim 1.816 pimes, perquè les hem comptades, que treballen amb nosaltres. Procurem que el sector agroalimentari que depèn de Mercadona sigui un sector sostenible. Volem que la gent que treballa amb nosaltres també s'hi guany la vida. Si aquí no hi hagués fabricants llavors ens veuríem obligats a comprar més lluny i això no ens agradaria.
El darrer exercici Mercadona va invertir 161 milions d'euros a Catalunya. Quina és la previsió per enguany?
El 2013 Mercadona va invertir 161 milions d'euros i 84 milions els interproveïdors. Això fa una suma de prop de 250 milions d'euros. De ben segur que enguany la superarem per dos motius. Perquè el centre logístic d'Abrera està en un punt alt de la robotització, una de les partides més cares. I també per l'expansió de noves botigues, que també espero que siguin un nombre igual o superior a les obertes l'any passat.
La companyia dóna feina directament o indirectament a prop de 50.000 persones a Catalunya.
Amb els 10.550 de Mercadona, el interproveïdors que treballen sobretot per nosaltres i les persones de les pimes amb les quals tenim relacions comercials estretes arribem a 49.000 famílies que treballem pel projecte. No és una empresa que ve d'una altra comunitat autònoma a posar supermercats, sinó que hi ha un compromís transversal amb tot el sector agroalimentari català.
Quan estarà acabat el centre logístic d'Abrera?
Perquè estigui al 100% funcionant no serà fins al primer trimestre del 2016. Però a final d'any ja començarà a funcionar el bloc de refrigerats. Hi haurà un percentatge molt alt de treballadors experts en robotització. Ara ja estem fent el reclutament de noies i nois que tinguin aquesta especialització. Alguns ja treballen de forma anticipada per formar-se. Aquest serà el tercer centre de darrera generació de Mercadona a tot Espanya. Hem aconseguit que no hi hagi gairebé esforços físics, amb la qual cosa millorarem molt les condicions laborals.
Ara fa un any es va posar en marxa el nou model de productes frescos, entre ells la venda de peix mitjançant acords amb 15 llotges catalanes. Quina valoració en pot fer?
Estem contents perquè ha tingut molt bona acceptació per part dels clients. Però també per la satisfacció que ens han mostrat els pescadors, que estan passant una situació difícil.
Vostès que tenen una relació molt estreta amb el client, observen si hi ha una certa recuperació econòmica?
Pel que fa a la distribució alimentària en general, sempre som els últims de notar l'inici d'una crisi i els darrers de palpar el seu final. Pel que fa al consum, avui encara no notem cap alegria tot i que la sensació que es respira socialment fa tenir esperances.
Per això cal innovar, per seguir creixent.
Efectivament, el darrer any més de 9.000 clients van aportar suggeriments i van compartir la seva experiència en els 12 centres de coinnovació que la companyia té a l'interior d'alguns del seus supermercats. Això va permetre introduir més de 400 novetats que han tingut una gran acceptació. Segons dades de l'INE, a Espanya l'1,2% dels treballadors es dedicaven a l'àrea R+D+I, quan la mitjana dels interproveïdors de Mercadona era del 2,36%.
Quantes botigues Mercadona estan situades en mercats?
A Catalunya tenim 17 botigues i una més que obrirem a Olot d'aquí a pocs mesos. L'any vinent volem obrir també al mercat del Ninot o al de Sant Adrià de Besòs. És una fórmula positiva i socialment molt agradable.
Els hàbits de consum han variat molt en cinc o sis anys?
La part positiva és la racionalització del consum, que fa que hi hagi una consciència social perquè no es malbaratin els aliments.
Quin pes té Catalunya dintre de Mercadona.
El que sí és important és que sent una empresa d'origen valencià que avui venem per valor de 19.000 milions d'euros, 3.300 els comprem a proveïdors catalans. Prop del 20% del que venem a Espanya ho comprem a Catalunya. No hi ha cap altra empresa de distribució al món que compri més que Mercadona en aquesta comunitat. Això és un fet contrastable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.