Borsa

Sagnia dins l'Íbex 35

Els temors d'una altra recessió i la por pel contagi d'Ebola a Espanya expulsen els inversors dels parquets. L'Íbex 35 es tenyeix tot de vermell i cau un 3,95% setmanal.

La borsa espanyola encadena la tercera setmana a la baixa i es menja bona part dels guanys anuals, que es redueixen fins al 2,36%

La incertesa està colpejant amb força les borses aquest mes, que si continua com fins ara tornarà a ser batejat com a “octubre negre”. Als creixents dubtes sobre la feble recuperació econòmica a la zona euro, s'hi han afegit la incertesa de l'evolució de l'economia nord-americana i la por del contagi del virus de l'Ebola a Espanya, el primer cas fora de la frontera africana. Els inversors no veuen gens clar el panorama a curt termini i en les darreres sessions han preferit romandre fora dels parquets fins que els núvols escampin i els diferents focus de preocupació s'esvaeixin.

No obstant això, la setmana va començar amb alces, continuant amb el rebot iniciat el divendres anterior. Pels experts, en aquesta remuntada els inversors pretenien aprofitar les retallades dels dies previs per prendre posicions a preus més baixos. Però, malgrat aquest intent, la tendència baixista -present en els mercats des de fa setmanes- va tornar a imposar-se amb força en publicar-se noves dades macroeconòmiques de la principal economia de la zona euro.

El degoteig d'indicadors macro negatius no cessa i continua alimentant la por que la recessió retorni a l'eurozona, un dels principals factors que fan que els inversors s'allunyin dels parquets. A més a més, aquesta feblesa de la zona euro pot tenir un impacte negatiu en l'economia dels EUA i la Reserva Federal (FED) ja comença a prendre's seriosament aquesta possibilitat. Els membres del banc central dels EUA van discutir en la darrera reunió -segons consta en les actes publicades aquesta setmana- si és adequat endurir la política monetària ara que es constata el refredament econòmic de la zona euro. Els dubtes són cada cop majors i la FED ha anunciat que no modificarà la política monetària fins que la seva economia sigui capaç d'assumir el canvi. L'allunyament de la pujada de tipus als EUA va agradar als inversors i Wall Street ho va celebrar amb significatives alces en la sessió de dimecres. Però el panorama econòmic està ple d'ombres i l'efecte positiu es va esvair ràpidament, fet que va tornar a deixar el camí lliure per als pessimistes que no confien que l'economia s'acceleri.

El selectiu índex de la borsa espanyola, que fins ara havia estat capaç de mantenir la confiança dels mercats, ha acabat contagiant-se i ha encadenat la tercera setmana de números vermells. L'Íbex 35 ha patit un fort càstig i ha acabat divendres en els 10.150,50 punts, un 3,95% per sota del tancament de la setmana anterior. Després d'aquestes caigudes, el selectiu índex redueix fins al 2,36% el guany en l'exercici, quan a principis de setembre -abans d'enterbolir-se l'escenari macro- aquestes plusvàlues eren superiors al 12%.

Caiguda lliure.

Aquests descensos allunyen cada cop més l'Íbex 35 dels 12.000 punts que alguns experts havien pronosticat com a nivell de tancament del 2014. L'allau de dubtes econòmics, conflictes geopolítics, protestes ciutadanes, virus de l'Ebola i incerteses en la banca ha sumit la borsa en una espiral baixista de la qual ara mateix és incapaç de sortir. Ara, el que preocupa els experts és fins a on més pot caure l'índex ja que, un cop perduts els 10.200 punts, el següent suport és en els 9.800 punts, nivell que suposaria entrar en pèrdues anuals.

A part dels dubtes que atemoreixen els inversors arreu, el parquet espanyol ha hagut d'enfrontar-se a un focus de nerviosisme addicional. El primer contagi del virus de l'Ebola fora d'Àfrica ha tingut lloc a Madrid, i la por d'una epidèmia ha pesat negativament en l'evolució de la borsa en les darreres sessions, sacsejant especialment aquells valors relacionats amb el turisme -aerolínies i cadenes hoteleres-, i també asseguradores. Amb totes aquestes preocupacions a sobre de la taula, no és estrany que només un dels valors de l'Íbex-35 (REE) ha estat capaç de treure's de sobre el signe negatiu. La sagnia s'ha estès arreu i tot s'ha tenyit de vermell, amb un bon grapat de valors finalitzant la setmana amb abundoses pèrdues. És el cas d'Abengoa, Gamesa, IAG i Sacyr, que s'han acomiadat dels inversors amb descensos superiors al 10% en cinc jornades.

Les borses es troben en un moment delicat, però l'inici de la temporada de resultats empresarials del tercer trimestre pot donar una mica d'oxigen a uns inversors ofegats pels dubtes. No obstant això, el que veritablement pot invertir o accelerar l'actual tendència baixista seran les previsions de beneficis més que no pas les xifres trimestrals. A més a més, a finals d'octubre es coneixeran els resultats dels tests d'estrès a la banca, que segur que generen cert nerviosisme al voltant d'aquest sector abans de la seva publicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.