Societat

Aposta pels llums de Nadal

L'enllumenat costa 2,3 milions, un 13% més que el 2013, i l'Ajuntament en paga 1,37

Funcionarà 304 hores, més que mai, en 85 km de carrers

El consistori justifica els 240.000 euros que aporta a la pista de gel de la plaça de Catalunya al·ludint a la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern

Des que el mandat passat l'Ajuntament va començar a assumir el 50% del cost del muntatge, l'aposta municipal per l'enllumenat nadalenc dels carrers de la ciutat, una iniciativa de caire comercial que abans es pagaven íntegrament els botiguers, no ha parat de créixer. Si el 2009 els trams de carrer il·luminats sumaven 52 quilòmetres, ara ja en són 85. Els mateixos que l'any passat, de fet, tot i que el pressupost s'ha incrementat un 13%. Enguany, ja ascendeix a 2,3 milions, dels quals 1,37 van a càrrec de l'Ajuntament, que hi posa més diners que mai.

Això va a banda de la factura de la llum, que va a càrrec del consistori i que en els últims anys fonts municipals asseguren que s'ha rebaixat a mesura que s'han anat estenent els sistemes més sostenibles com ara l'enllumenat LED, tot i que al consistori no tenen comptabilitzat l'estalvi. De tota manera, enguany la potència contractada és de 835 kW, considerablement més alta que la de l'any passat, quan va ser de 750.

En tot cas, l'increment de l'aportació municipal al muntatge, que el 2013 va ser d'1,16 milions, les mateixes fonts l'expliquen per l'augment de la qualitat dels muntatges i del nombre de trams de carrers en obres, que reben una subvenció del 100%.

A més, el consistori ha convocat per primer cop un concurs per al disseny de l'enllumenat del carrer Aragó i la Gran Via, que sufraga de manera íntegra. S'hi han presentat 28 projectes, en dues categories, l'una per a professionals i l'altra per a dissenyadors novells. En la primera va guanyar l'Estudi Emiliana Design, amb un disseny que reprodueix en lletres il·luminades expressions pròpies de les festes, i que decoraran la Gran Via entre els carrers Bailèn i Muntaner. El tram d'Aragó entre Bailèn i Aribau es guarnirà amb un disseny de la novell M. Clara Vidal, titulat Els estels de Nadal i que simula un mantell d'estels que s'encenen i s'apaguen alternativament.

Un últim detall ratifica l'aposta municipal per l'enllumenat com a incentiu comercial: des d'aquest divendres, quan s'inauguri, i fins al 6 de gener, estarà encès 304 hores, un rècord, perquè des del primer dia ja s'aplicarà l'horari que va entrar en vigor el Nadal passat amb la campanya ja començada: de 18 a 24 hores de diumenge a dijous, fins a la una el cap de setmana i fins a les dues el 24, 25 i 31 de desembre i el 5 de gener.

Pista polèmica

L'aposta de suport al comerç es constata també amb la controvertida pista de gel que per quart any seguit s'instal·la a la plaça de Catalunya. La pista–que s'inaugura avui– la sufraga la Fundació Barcelona Comerç, però l'Ajuntament hi destina 240.000 euros provinents de la taxa turística, fet que ha propiciat retrets de l'oposició. El consistori al·lega que els diners no són pròpiament per a la pista, sinó per decorar la plaça de Catalunya i per sufragar diverses activitats de foment dels esports d'hivern en el marc de la promoció de la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern del 2026.

La fira solidària es consolida en la 3a edició

Un total de 38 entitats integrades en la Xarxa d'Economia Social de Barcelona (XESB) participaran en la Fira Solidària, que es tornarà a celebrar als Jardinets de Gràcia del 12 al 23 de desembre i que des que va arrencar, ara fa tres anys, s'ha consolidat en el circuit de fires barcelonines d'aquestes dates. Enguany, la integraran trenta casetes, sis més que l'any passat.

La fira, que obrirà de 12 a 21 hores, és un aparador per a entitats i empreses que treballen en la inserció sociolaboral, que poden exposar i vendre els productes de qualitat que elaboren i donar a conèixer la seva tasca.

Les campanades repeteixen a Maria Cristina

L'Ajuntament repetirà l'experiència estrenada l'any passat de celebrar el Cap d'Any a l'avinguda Maria Cristina. La cita, que aspira a convertir-se en un esdeveniment de referència internacional i un reclam turístic, tornarà a estar organitzada per La Fura dels Baus i hi tornarà a participar l'Home del Mil·lenni.

Concurs de façanes, balcons i comerços decorats

A banda del pessebre de la plaça Sant Jaume, que ara s'està instal·lant i encara és un secret per desvelar, l'aposta decorativa també inclou l'enllumenat especial de la torre Agbar, els vint galets gegants il·luminats de la rambla Catalunya i diverses places de la ciutat, i els avets de Nadal que també cada any instal·la l'Ajuntament, i dels quals enguany n'hi ha 15. Però aquest any la cirera la posarà el concurs d'ornamentació nadalenca que per primer cop convoca el consistori, i que es divideix en tres categories: una de balcons, per a veïns; una d'aparadors, per a comerciants, i una de façanes, per a propietaris d'edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.