Empreses

Can Duran ampliarà la fàbrica per guanyar capacitat productiva

L'empresa preveu destinar l'any vinent entre 1 i 2 milions a fer més grans les instal·lacions. Tancarà el 2014 amb un increment de vendes del 18% i confia a mantenir creixements de dos dígits els propers ays

Les vendes de la gamma de productes saludables s'han doblat aquest any

Es dedica a la fabricació d'embotit, però, en els darrers quatre anys, Can Duran ha seguit el camí del salmó. Ha avançat a contracorrent, en la direcció radicalment contrària a moltes empreses del sector i d'altres àmbits d'activitat que han vist com la crisi econòmica acabava afectant les seves vendes.

Can Duran era l'any 2010 una empresa amb dificultats i una facturació a la baixa. Des d'aleshores, la tendència s'ha invertit i Can Duran és una companyia en creixement. Si aquell any va facturar sis milions, aquest exercici preveu superar els 13 milions, amb un creixement del 18% respecte al 2013.

Això es trasllada també a la posició de l'empresa en el sector. Segons David García-Gasull, que va agafar les regnes del negoci el 2010, Can Duran ocupava una posició per sobre del 50 en la llista de fabricants d'embotit de l'Estat. Ara està entre els 20 primers. I, si es té en compte la taxa de creixement, se situa entre els cinc primers.

El director general de l'empresa osonenca considera que el creixement ha vingut gràcies al fet que s'ha començat a “qüestionar tot”, des de processos fins a possibles nous productes passant per mercats. Segons García-Gasull, a Can Duran s'ha fet molta innovació basada en una reinversió constant. I posa com a exemple el llançament dels productes Exentis, una gamma d'embotits sense ingredients afegits com ara lactosa, gluten, sulfits, soja, colorants o proteïnes de llet. El resultat de dos anys de recerca, proves i errors són uns productes d'un mercat -el healthy o més saludable- que està en expansió.

De fet, en només dos anys i mig, aquesta gamma ha passat a suposar un 25% de les vendes de Can Duran -aquest 2014, la taxa de creixement esperada és del 100%- i ha convertit l'empresa en un referent en aquest tipus de productes. García-Gasull explica que està entre els tres primers fabricants d'embotit més saludable, juntament amb Campofrío i El Pozo. Però afegeix que, si parlem d'embotits curats, és líder, perquè els altres dos es dediquen sobretot als cuits.

Un altre exemple és la decisió que van prendre al setembre del 2013, quan es va acordar no continuar una part del negoci. Es tractava de productes amb un preu i una rendibilitat molt ajustada, i la intenció era reconvertir-los en embotits d'una gamma de més qualitat. A hores d'ara, un 20% dels productes ja s'han substituït. García-Gasull remarca que, per tant, aquest any no s'ha crescut en nombre de tones produïdes i, malgrat això, han augmentat les vendes.

Ampliació.

L'objectiu de tot plegat és, segons el director general de Can Duran, garantir que el model de negoci sigui sostenible a llarg termini. I, per aconseguir-ho, no es para d'invertir. La renovació de la maquinària per augmentar la qualitat, la seguretat i l'eficiència dels processos és continua. I, amb vista a l'any vinent, l'empresa preveu ampliar la fàbrica de Vic per guanyar un 23% de capacitat productiva. Segons García-Gasull, la inversió estarà entre un i dos milions d'euros. L'empresari deixa clar que això no vol dir que ja l'any vinent s'empri tota aquesta capacitat. Simplement, Can Duran estarà preparat per quan el mercat demani aquest creixement.

A un termini més llunyà -encara no hi ha data prevista-, l'empresa té entre els seus plans doblar la superfície i la capacitat de la fàbrica actual. Això suposaria estar fabricant unes 6.000 tones anuals d'embotits i disposar d'espais separats per a les tres àrees de negoci, la tradicional, Exentis i Casa Sendra, la marca que va adquirir aquest estiu.

García-Gasull no s'atreveix a concretar les dades del ritme de creixement per als propers anys, però assegura que seran de dos dígits. L'increment de vendes està venint, segons diu, del mercat nacional. La facturació del negoci internacional també ha augmentat, però ho fa a poc a poc i, de moment, no suposa més del 5% de les vendes. Can Duran, que té ara una plantilla de 60 treballadors, ven sobretot a Holanda, Bèlgica i Anglaterra -a altres països també, però de manera més testimonials- i ho fa a través de distribuïdors locals.

El director general de Can Duran no menysté la capacitat de creixement a altres països, però reconeix que el focus està posat encara en l'Estat. “Encara tenim molt a fer en el mercat nacional”, afirma García-Gasull que comenta, a més, que, com que aquest funciona molt bé, no hi ha tanta necessitat de sortir a fora.

Va néixer en una cansaladeria de Centelles (Osona) i, després de gairebé mig segle, es va traslladar a Vic. La família García-Gasull la va comprar als antics propietaris el 2010. El director general assegura que romandrà com a empresa familiar almenys fins que ell es jubili.
Facturació
13 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1946
el detall

Sendra: llonganissa amb nom propi

La històrica Casa Sendra va deixar d'elaborar llonganisses el passat mes de març, després de perdre un litigi amb la Generalitat que es va allargar durant nou anys. Els seus embotits, però, només van estar uns mesos sense elaborar-se perquè Can Duran va comprar la marca el mes de juliol. I, en un parell de mesos, va començar a fer llonganisses de la mateixa manera que les feia l'antic propietari. Després d'un temps de proves, s'han començat a servir a diversos establiments comercials i restaurants les primeres llonganisses Casa Sendra que s'elaboren a l'obrador de Can Duran. David García-Gasull confia que ja el 2015 podran assolir les xifres de producció i vendes de l'anterior etapa de la marca de Vic. I, en un termini de tres anys, espera arribar als 3 milions de facturació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Can Duran ampliarà la fàbrica per guanyar capacitat productiva

Publicat a