Borsa

Ensurt rere ensurt

Les borses superen una setmana d'infart i eixuguen les pèrdues un cop es rebaixa la tensió per Rússia, la FED i el petroli. L'IBEX 35 aguanta en positiu el 2014.

Telefónica s'ha vist penalitzada en el parquet pels interessos que l'operadora té
en els mercats emergents de Sud-amèrica

La tranquil·litat en els mercats ja ha marxat de vacances nadalenques. Ara són els nervis, la confusió, el desconcert i la por els sentiments que dominen l'operativa borsària, quan el Nadal és a tocar i el ral·li tradicional no sembla que tingui ganes de fer acte de presència. Aquesta setmana els inversors han vist com el pitjor dels escenaris cobrava força i apareixien nous focus d'incertesa que fins ara no s'havien tingut en compte. A la davallada del preu del petroli i l'impacte que aquesta pot tenir en les economies emergents s'ha sumat la crisi a Rússia, la por a una pujada abans del previst dels tipus d'interès als EUA, la incertesa política a Grècia i l'alentiment de l'economia xinesa. Amb totes aquestes variables negatives sobre el tauler, els inversors van encetar la setmana amb molta cautela i es van imposar les vendes, que van tenyir de vermell gairebé tots els índexs internacionals. El daltabaix generalitzat va dur l'IBEX 35 a esborrar els guanys en el balanç anual (en apuntar-se una minusvàlua del 0,13% d'ençà que va començar el 2014). Però després de la tempesta de dilluns, la setmana borsària ha anat de menys a més i els índexs han anat recuperant terreny a poc a poc. L'actuació del banc central rus, l'apreciació de la seva moneda i les declaracions del president del país, Vladimir Putin, que assegura que la crisi durarà dos anys en el pitjor dels casos, ha reduït la tensió dels mercats. A més, des dels EUA han assenyalat que les sancions que es van imposar a Rússia pel conflicte amb Ucraïna podrien aixecar-se aviat, fet que també ha agradat als inversors.

D'altra banda, la Reserva Federal (FED) nord-americana ha donat un missatge tranquil·litzador als parquets en afirmar que serà pacient a l'hora d'apujar els tipus d'interès. De fet, aquest és un dels aspectes que més preocupa els mercats en aquests moments, ja que es desconeix l'impacte que aquest encariment del preu del diner pot tenir en les borses tenint en compte que la recuperació borsària ha vingut de la mà dels tipus baixos als EUA i del programa de compra de deute de la FED. Precisament és un programa similar al de la FED el que estan esperant els inversors que es posi en marxa a Europa per part del Banc Central Europeu (BCE).

Però mentre això no veu la llum, van augmentant els nervis al voltant de l'actuació del BCE. Sense anar més lluny, i en una setmana farcida d'ensurts, divendres els mercats van haver de pair notícies gens agradables. Des de fonts properes al banc emissor s'assenyalava que el BCE estudia com fer que els països que més guanyen amb un programa de compra de deute assumeixin més despesa i més riscs. Aquesta notícia i la rebaixa de la qualificació del rating a la banca italiana per part de Standard & Poor's va tornar a fer esclatar els nervis i la calma de les sessions prèvies va esvair-se.

Fortalesa.

Finalment, però, el selectiu índex de la borsa espanyola va treure forces i ha acabat la setmana en els 10.363 punts, nivell que suposa una alça del 2,15% en cinc sessions. El balanç és positiu tenint en compte que dilluns l'IBEX 35 va caure per sota dels 10.000 punts i va entrar en pèrdues anuals i a mesura que ha avançat la setmana el selectiu ha enregistrat un rebot que l'ha permès tornar a tenir guanys el 2014 (+4,5%). No obstant, al desembre les pèrdues s'acumulen i l'índex recula un 3,79%.

La crisi als països emergents, patint devaluacions de les seves monedes, ha arrossegat alguns dels grans valors de la borsa espanyola. Telefónica, amb forta exposició a Llatinoamèrica, s'ha vist sacsejada tant per aquesta crisi com per no tirar endavant l'aliança de BT al Regne Unit amb la seva filial O2. El BBVA i Mapfre, també amb interessos a Sud-amèrica, han acabat la setmana gairebé plans.

L'oferta pública d'adquisició (opa) d'accions llançada per Repsol sobre la petroliera canadenca Talisman Energy no ha acabat d'agradar als inversors i els títols de l'espanyola han tancat la setmana amb lleus descensos.

Per contra, l'ampliació de capital de FCC i l'acord per refinançar el seu deute l'ha caigut bé al valor en borsa i les seves accions han esdevingut de les més alcistes de la setmana i han recuperat part del terreny perdut en la setmana precedent (quan va caure més d'un 12%)

Estem només a sis jornades de tancar el 2014 i la indefinició que ha dominat tot el conjunt de l'exercici ha decidit no abandonar els parquets. Les properes sessions amenacen de ser complicades tant per l'escenari macroeconòmic com pels dubtes sobre les diferents crisis que es deriven de la depreciació del preu del petroli, com per les jornades festives que hi ha per endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.