Empreses

Relate obre una seu a Dubai per impulsar empreses catalanes

L'osonenc Manel Serrano representa interessos de firmes del Principat als Emirats Àrabs, on la seva empresa va facturar sis milions d'euros el 2014

La firma de Gurb dóna servei a empreses com ara Ausa, Ros Roca o Masias Recycling

Manel Serrano, de Gurb (Osona), va marxar amb la seva dona, Gemma Duran, i els seus dos fills a Dubai, als Emirats Àrabs, l'estiu del 2011 per representar l'empresa Ausa Center de Manresa. Des de fa més d'un any, però, ha optat per emprendre allà la seva pròpia empresa, Relate Middle East. Així, a més de donar servei a Ausa Center, en dóna a altres empreses catalanes com Ros Roca, de Tàrrega –dedicada a la recollida d'escombraries–, o Masias Recycling, de Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa. “També hem començat a treballar per a empreses osonenques com FTX Machinery, de Manlleu, que venen maquinària de control numèric per a treball amb xapa, o Sager, de Sant Hipòlit de Voltregà, que fan roba a mida i uniformes”, explica Serrano.

A cada empresa, el gurbetà li dóna el servei que demana, “des d'obrir mercat, buscar distribuïdors, fer d'area managers, ser la seva filial a la zona...”, explica, i la zona és tot el Pròxim Orient. La seu és Dubai, enmig dels Emirats Àrabs, perquè “és on hi ha el hub internacional i ara, a més, hi ha vols directes amb Barcelona”, hi afegeix.

Serrano explica que l'any 2014 hauran facturat al voltant de sis milions d'euros i té la intenció de “continuar creixent, sobretot en la construcció i en sectors com ara el d'escombraries, de recollida i reciclatge”.

L'exemple és Ros Roca, que ja ha venut prop de 100 camions de recollida d'escombraries a la municipalitat de Dubai. I és que els països d'aquesta zona estan disposats a invertir en tecnologia; “per exemple en el tema de recollida d'escombraries ja hi volen aplicar sistemes de smart city”, explica.

En aquests moments, Serrano té dos treballadors a la seva oficina i pot oferir “el coneixement, la proximitat i la continuïtat”. Considera que és una zona d'oportunitats perquè el 2020 hi haurà l'Expo a Dubai i “el 2022, tot i els dubtes, hi haurà el mundial de futbol de Qatar”. Hi afegeix que també és una zona turística i que es fan licitacions de manera contínua.

El creixement del 2014 li permetrà ampliar instal·lacions i augmentar el nombre de persones durant aquest any 2015, i és que tot i que “sí que hi ha un xoc cultural i, per tant, pot semblar un mercat complicat, també s'aprèn molt i es tracta d'adaptar-se”.

Ara té la base de l'empresa consolidada perquè també treballa per a alguna empresa de Madrid o d'Itàlia amb l'ànim de donar servei a Europa. “N'hi ha que ho proven i pot no anar bé, però les oportunitats hi són. Si va bé, hi ha camp per córrer”, diu.

cOMERÇ INTERNACIONAL

L'emprenedor fa anys que es dedica al comerç internacional. Manel Serrano es va llicenciar en empresarials a la UVic i va començar la seva vida laboral a Electro-Jet Maquinària Tèxtil, una empresa de Gurb, viatjant a països asiàtics.

Deu anys després de treballar en empreses, l'any 2007 va optar per crear la seva pròpia empresa, Relate, amb seu també a Gurb i dedicada a donar servei a les empreses espanyoles que es volien internacionalitzar. La comercial va tenir oficines a l'Iran i Rússia i tenia clients de tot l'Estat espanyol. Així, podia vendre un vi espumós amb or a Rússia o productes de conserva de Galícia al Kazakhstan. El 2010, juntament amb un altre soci, va sumar la seva afició de córrer amb la internacionalització i va crear una agència de viatges especialitzada en gent interessada en les maratons. L'empresa no va tenir continuïtat, entre altres coses per la marxa, l'any 2012, de Serrano i la seva família a Dubai per obrir per a l'empresa manresana Ausa Center una filial a Dubai. Fins fa un any, que va endegar la seva pròpia empresa. Aquest cop, ajudant a internacionalitzar empreses d'aquí des d'allà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.