Opinió

Grècia i Espanya: diferències i similituds

La situació econòmica grega, en principi, és molt diferent de la d'Espanya. Així ho veuen les agències de ràting, que qualifiquen el deute públic grec amb una B i, per tant, es tracta de bons porqueria. Per això, Grècia té els mercats financers pràcticament tancats i a tipus d'interès molt elevats (10% anual). En canvi, la qualificació d'Espanya és BBB, que no és per tirar coets però que permet obtenir finançament sense problemes i a costos propers a zero.

Entre els motius que expliquen aquestes diferències hi ha el nivell de despesa pública sobre el PIB (59% a Grècia i 42% a Espanya), el dèficit dels comptes públics (-12% a Grècia i -6% a Espanya), el nivell de deute públic sobre el PIB (170% a Grècia i 92% a Espanya) i el nivell de deute públic per habitant (29.000 euros a Grècia i 20.500 euros a Espanya), entre d'altres. Per si això no fos prou, la crisi i les retallades han estat devastadores per a l'economia grega, ja que el PIB s'ha reduït un 25% des del 2007, mentre que a Espanya la reducció ha estat del 6%. La caiguda del PIB grec explica l'elevat dèficit públic i el fort augment del deute públic, malgrat les dues quitances que s'han fet en els darrers anys. Per tant, Grècia ho té molt més complicat per redreçar l'economia.

Fins aquí, les principals diferències. Però també hi ha semblances entre Grècia i Espanya. Els dos països que tenen rècords europeus en temes molt importants. Per una banda, l'economia submergida, el frau i la corrupció. Segons VISA Europe, l'economia submergida grega és del 25% i l'espanyola, del 20%. Però segons un estudi del professor Jordi Sardá de la URV, l'economia submergida espanyola és també del 25%. Pel que fa a la corrupció, segons la Unió Europea, Grècia i Espanya són els dos països més preocupats per aquesta xacra. Mentre que a Europa un 75% de la població pensa que la corrupció està molt estesa, a Grècia el percentatge és del 99% i a Espanya, del 95%. Aquest tema no és menor, ja que el frau i la corrupció són les principals causes que expliquen els alts nivells de dèficit públic. Tant Espanya com Grècia són països que no haurien de retallar ni apujar impostos si els nivells de frau i corrupció fossin molt menors.

Un altre problema greu dels dos països és l'atur, que supera el 23% i que té dades dramàtiques en l'atur juvenil, que supera el 50%. En aquest últim aspecte, la dada d'Espanya és pitjor que la de Grècia, de la mateixa manera que la desigualtat, ja que segons l'OCDE Espanya és el país on més han augmentat en els darrers anys de crisi.

En definitiva, en temes de dèficit, deute públic i percepció dels mercats financers, la situació espanyola és molt més favorable que la grega. Ara bé, si anem a les causes d'aquests problemes com són l'atur, la desigualtat, el frau i la corrupció, Grècia i Espanya s'assemblen massa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.