Borsa

Recollida de beneficis

Els índexs es despengen dels nivells màxims que havien assolit mentre els inversors s'embutxaquen els guanys. L'Íbex-35 avança un 0,07% fins als 11.427,4 punts.

La banca impulsa l'Íbex-35 a màxims
dels darrers cinc anys
i Popular esdevé
l'entitat més alcista
de la setmana

Les darreres jornades han estat dominades per la prudència i les ordres de venda en els principals mercats internacionals. No obstant això, els inversors tenen les idees força clares i continuen molt confiats que el 2015 serà positiu per a la borsa europea. Per això, les variacions enregistrades pel conjunt d'índexs han estat lleus i focalitzades en aquells valors que millor evolució havien tingut fins ara, per tal de materialitzar les plusvàlues assolides en les jornades prèvies. A més a més, els descensos d'unes sessions han estat aprofitats per entrar en els valors més penalitzats a preus més baixos, reforçant-se així el sentiment de confiança que es respira envers la renda variable en aquest primer trimestre.

Els estímuls del Banc Central Europeu (BCE) units al fet que la Reserva Federal (FED) encara no contempla pujades immediates dels tipus d'interès, tenen els inversors en un estat de calma perpètua, que fins i tot els salva de la crisi a Grècia -serial que encara no ha conclòs-, de la pujada del preu del petroli per la tensió al Iemen, de l'apreciació de l'euro enfront del dòlar i de la tragèdia aèria viscuda als Alps francesos dimarts passat.

No obstant això, Wall Street és aliè a l'optimisme que es respira a Europa i les caigudes dels darrers dies han dut l'índex Dow Jones a menjar-se els guanys assolits al 2015. L'aparició de diferents dades macroeconòmiques decebedores i la fortalesa de la seva moneda juguen en contra de la borsa nord-americana, fent que els inversors es mirin amb millors ulls els parquets europeus per al conjunt de l'exercici.

Aquest escenari de cautela però amb rerefons optimista ha permès el principal índex de la borsa espanyola tancar la setmana lleugerament per sobre dels nivells de la setmana precedent. L'Íbex-35 ha aconseguit acomiadar-se amb un guany del 0,07% en finalitzar el darrer divendres de març en els 11.427,4 punts, nivell màxim dels últims cinc anys però per sota del màxim setmanal de tancament (que va quedar fixat dimarts en els 11.579 punts).

Amb el selectiu fregant els 11.500 punts, la plusvàlua d'ençà que començà l'exercici se situa en l'11,17% i, en cas de continuar en la mateixa línia en les dues sessions que resten per tancar el març, l'Íbex-35 acabaria el trimestre encadenant tres mesos amb avanços i retallant distàncies amb la resta d'índexs europeus, amb un comportament fins ara molt més favorable.

En la setmana que acomiadem la banca ha tingut un paper rellevant en les alces de l'Íbex-35. El Santander, tot i no ser un dels valors més alcistes de la setmana, ha tornat a enregistrar guanys per segona setmana consecutiva i ja cotitza en els nivells màxims de l'any -deixant enrere així la sacsejada per la macroampliació de capital que va fer ennuegar-se els inversors a principis d'any-. Per contra, les accions del Popular, Caixabank i Bankinter sí que s'han col·locat entre les més revalorades de la setmana, amb alces que oscil·len entre el 2 i el 8%. L'increment de les operacions en la borsa i el bon to dels mercats en el seu conjunt juguen a favor de Bolsas y Mercados Españoles (BME), que també s'ha ficat entre els més alcistes.Indra ha destacat en positiu en dibuixar un espectacular ral·li només en la sessió de divendres (quan va apuntar-se un alça superior al 5%) per la millora de la recomanació que ha rebut de BNP Paribas.

La tragèdia de l'avió de la filial de baix cost de Lufthansa als Alps francesos va colpejar les aerolínies en un primer moment, però aquestes van anar recuperant terreny en el decurs de la setmana. International Airlines Group (IAG) gairebé no ha enregistrat variacions en la setmana però els experts consideren que la seva evolució ha tingut més a veure amb la recollida de beneficis en el valor (que cotitza en màxims històrics) i en l'encariment del petroli que no pas amb el succés de Lufthansa. No obstant això, aquesta companyia alemanya sí que ha patit en la borsa i en els tres dies posteriors a l'estavellada de l'avió ha perdut més d'un 4% del seu valor.

Mittal no aixeca el cap.

Tot i que en les darreres sessions s'ha produït rotació de carteres, amb els inversors desfent posicions en els valors més alcistes de setmanes anteriors i apostant pels més ressagats, Mittal Steel no ha pogut aprofitar-se d'aquesta tendència. Les accions del grup internacional de l'acer tornen a ser de les més penalitzades en el parquet per tercera setmana consecutiva, igual que OHL, que una setmana més està entre els més castigats. Per contra, Iberdrola i Grífols sí han patit la recollida de beneficis i han acabat amb números vermells després que la setmana anterior se situessin entre els valors amb més guanys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.