Opinió

Necessitem més economia social

L'economia social persegueix l'interès general econòmic i/o social; i és una alternativa a les empreses mercantils i al sector públic. Les entitats que formen part de l'economia social són les cooperatives, les societats laborals, les mutualitats, els centres especials de treball, les empreses d'inserció, les associacions i les fundacions. L'economia social representa a Catalunya al voltant del 10% del PIB.

En aquests moments en què estan augmentant la desigualtat i la pobresa, l'economia social fa un paper cabdal. Entre altres motius, perquè es dirigeix amb objectius de llarg termini i està centrada en les persones, la gestió democràtica, la solidaritat i la cohesió social. Això es visualitza, per exemple, en la banca cooperativa, que posa els diners al servei de les persones, i no a l'inrevés. Aquests trets expliquen que durant els anys de crisi l'economia social ha resistit millor i ha seguit creant ocupació, mentre que la resta de l'economia ha destruït milions de llocs de treball.

De cara al futur, si volem que l'economia social augmenti el seu pes, cal actuar en diverses línies. Per una banda, dotar-la de més finançament amb productes financers específics i amb incentius fiscals a l'aportació de capital a aquestes entitats. També cal revertir les retallades que han afectat molt negativament l'economia social. I cal potenciar la intercooperació, és a dir, els acords entre entitats de l'economia social per fer activitats conjuntes de qualsevol etapa de la seva cadena de valor (innovació, aprovisionament, producció, comercialització, internacionalització, etc.). Bons exemples a seguir són els dels grups Clade, ECOS i Xarxa Coop.

D'altra banda, en un món on predominen els valors de l'egoisme i el materialisme, és fonamental seguir apostant per promoure l'economia social en l'educació i en els mitjans de comunicació. Des de fa uns anys ja es fan activitats de promoció a les escoles i universitats, però cal anar més lluny per tal d'augmentar l'impacte.

En definitiva, l'economia social ens pot ajudar a fer un món més just i cohesionat, però per a això calen més recursos i promoció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.