Emprenedors

Emprenedors que ajuden emprenedors

Tramitatu acompanya aquells que volen obrir un negoci en la paperassa

Emprenedors que ajuden a emprenedors, així es veuen els promotors de Tramitatu, un portal d'internet que assessora, acompanya o assumeix completament fins a disset tràmits administratius, bàsicament aquells que estan relacionats amb l'obertura d'un negoci. D'aquests el procediment més important és la llicència d'activitat o llicència ambiental, que és l'autorització administrativa de l'ajuntament. Però d'ella pengen altres tràmits com ara les llicències d'obres, el registre industrial, l'autorització sanitària, la llicència de gual, la de vetlladors i la d'ocupació de la via pública.

La burocràcia és una càrrega sobrevinguda que molts emprenedors intueixen quan volen tirar endavant un negoci però que no pateixen en tota la seva dimensió fins que s'hi troben. L'embolic de papers, terminis, certificats, instàncies públiques implicades, etcètera, suposa una mena d'anticlímax de la il·lusió que sol impregnar una aventura empresarial en els seus inicis.

Els creadors de Tramitatu coneixent molt bé aquesta sensació perquè s'hi han trobat en els seus respectius camps. Cristina Pérez, en el de la intermediació turística, Carles Boronat, en el de la publicitat, i Xavier (prefereix no facilitar el seu cognom), en el de l'enginyeria. Tots tres han patit els maldecaps que representa relacionar-se amb l'administració i de la seva experiència va néixer la idea de facilitar aquesta tasca als emprenedors, professionals i, en certa manera, també a l'administració.

El maig de 2014 es va constituir l'empresa, però han dedicat uns 10 mesos a concebre i dissenyar la plataforma. Hi han destinat uns 90.000 euros procedents dels seus estalvis, a més de l'esforç d'amics i familiars més difícil de quantificar.

Tramitatu és una invitació a fer els tràmits un mateix, però que preveu que en qualsevol moment es pugui pitjar el botó d'emergència de: “No me'n surto, em podeu ajudar?” Així, el portal estat dissenyat per graus d'intervenció. Un primer grau és l'assessorament gratuït: a partir de les dades bàsiques del negoci es mira si són d'acord a la llei i si el tràmit és viable.

Després es pot optar per fer la paperassa un mateix, aleshores Tramitatu facilita els formularis necessaris, un tutorial sobre com s'han d'emplenar i una eina per dibuixar els plànols, prou senzilla perquè tothom la pugui fer servir i que respon als requeriments que marca l'administració. “No hem trobat cap eina informàtica en el mercat amb aquestes característiques i l'hem hagut de fer nosaltres”, expliquen els creadors de Tramitatu.

L'altra opció és que Tramitatu assumeixi tota la feina, aleshores lliuren tots els documents i plànols fets llestos per presentar. Els preus d'aquests dos nivells d'implicació són diferents.

El sistema també té alertes per recordar que s'exhaureix un termini per fer tal o qual tràmit. “Volem que l'usuari senti que l'agafem de la mà i l'acompanyem”, diu Boronat. “L'objectiu és que tingui la llicència en el menor temps possible i amb la major garantia d'èxit: rapidesa i fiabilitat”, afegeix Pérez. El portal fa poques setmanes que està en vigor però ja pensen que poden incorporar nous tràmits i exportar-ho a altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.