Borsa

Tsunami per encetar l'any Abengoa eixuga pèrdues i escala un 14% en el nou any Més cara que creu en les estrenes catalanes a la borsa El parquet atrau els inversors i negocia un 9% més el 2015

Les pors dels inversors per l'alentiment a la Xina i el seu impacte en l'economia global creixen en les primeres passes del nou exercici. Però l'Íbex-35 pateix també per la incertesa política domèstica i toca mínims de setembre del 2013.

La dificultat per formar un govern estable després del 20-D sacseja l'índex selectiu Íbex-35, que s'ha acomiadat del 2015 amb un descens del 7,15%

Qui es pensava que amb el nou exercici s'acabarien els maldecaps en les borses ja s'ha adonat que estava ben equivocat. El 2016 ha començat amb els mateixos obstacles que havien acompanyat els inversors en gairebé tot l'any anterior. Quan comença una nova etapa -en aquest cas, un nou exercici borsari- s'acostuma a pensar que el passat és passat i a partir d'aquest moment apareix un full en blanc que a priori només pot portar sorpreses agradables. Tanmateix, la realitat va empenyent per fer-se pas i acaba per ensorrar aquestes expectatives positives. En el cas de la inversió borsària, els inversors han pogut veure com en cinc sessions -les que ens separen del 2015- els principals índexs borsaris s'han vist sacsejats per les incerteses sobre la marxa de l'economia xinesa i nord-americana i han caigut a plom, fet que en el cas del selectiu espanyol fa que se situï en nivells del 2013 i a un pas de perdre els 9.000 punts. Així doncs, un aparent full en blanc s'ha tenyit de vermell i està expulsant els inversors fora dels mercats, mentre el tsunami xinès i la resta d'incògnites que angoixen els inversors desapareixen dels parquets o bé acaben per confirmar un panorama econòmic més fosc del previst. El que és clar, doncs, és que el 2016 no serà pas un any tranquil i plàcid.

El gener acostuma a ser un mes alcista, amb molts inversors prenent posicions en la borsa per tal de configurar una cartera per aprofitar millor les possibles alces dels índexs. Però aquest primer mes de l'any ha començat amb molt mal peu. La publicació de dades macroeconòmiques negatives de dues de les grans economies mundials (la dels EUA i la de la Xina) han refredat l'optimisme per l'estrena del nou any borsari. Els inversors temen que l'enduriment de la política monetària de la Reserva Federal (Fed) s'hagi produït abans que la seva economia pugui absorbir l'efecte negatiu d'aquest increment del preu del diner. I això està espantant els inversors tant de Wall Street com de les borses europees i orientals.

Severs descensos a la xina.

De fet, la borsa xinesa també ha encetat l'any amb severs descensos que s'han contagiat a la resta de parquets internacionals. Els inversors temen que el refredat del gegant asiàtic passi a convertir-se en una grip i l'impacte que aquest alentiment pot tenir en l'economia global està generant molt de nerviosisme en els parquets. Tant és així que les autoritats xineses van haver de suspendre anticipadament el tancament de la seva borsa quan queia més d'un 7%. És una mesura recent per frenar els episodis de pànic. No obstant, aquesta por només va passar a contagiar-se a la resta de borses que obrien després (les europees i nord-americanes), que van patir de valent (sobretot el Dax alemany, que va enregistrar un descens per sobre del 4% només en la primera sessió de l'any).

Perspectives positives.

Tanmateix, i malgrat el pèssim començament del 2016, la majoria de brokers confien que l'actual exercici serà positiu per a les borses europees, i especialment per a l'espanyola. Els mercats asiàtics generen certs recels després de les darreres dades macroeconòmiques conegudes i les borses nord-americanes sembla que podrien haver esgotat la seva carrera alcista després de set anys consecutius (des de la caiguda de Lehman Brothers) enregistrant avanços. L'eliminació de liquiditat provinent de la Fed podria frenar l'escalada dels parquets nord-americans, i més encara ara que el banc central dels Estats Units estima que podrien ser quatre les alces del preu del diner en el 2016, quan els mercats estaven especulant amb tres.

Els experts assenyalen com a factor a favor de la borsa espanyola que el pitjor comportament enregistrat en el 2015 en comparació amb les seves homòlogues europees -recordem que l'Íbex-35 ha estat dels pocs a tancar l'any amb pèrdues- juga a favor d'aquest índex els propers mesos. Cal destacar que segons les previsions d'ara fa poc més d'un any, l'Íbex-35 hauria d'haver acomiadat el 2015 entre els 11.500 punts i els 12.000 punts, estimacions que en el pitjor dels casos haurien suposat una plusvàlua del 15% per a l'índex selectiu. Però finalment l'Íbex-35 no va tenir una evolució tan satisfactòria i va tancar l'exercici amb un descens del 7,15% i a punt de perdre els 9.500 punts (va tancar en els 9.544,20 punts).

Així doncs, el recorregut que no va poder enregistrar en el 2015 en ser sacsejat per factors aliens a la marxa de l'economia espanyola -com ara la decepció per les mesures del BCE, l'increment dels tipus als EUA, l'alta ponderació del sector bancari dins de l'Íbex-35 i, per descomptat, la incertesa política per les eleccions del desembre i l'escenari confús que el resultat d'aquestes ha generat-, podria empènyer l'índex en aquest 2016.

Trencaclosques.

No obstant això, els comicis han donat pas a un trencaclosques polític que dificulta la formació d'un govern estable, fet que els inversors -sobretot els internacionals- perceben com un nou factor d'incertesa que pot passar factura a la borsa. De fet, és el que està passant a hores d'ara en el parquet espanyol, ja que fins que s'aclareixi el panorama polític sembla que els inversors prefereixen esperar i veure, abans que apostar per la borsa espanyola, atès que pesa molt el risc d'una nova convocatòria d'eleccions si no s'aconsegueix formar govern, tal com està passant a Catalunya. La incapacitat dels polítics catalans de formar un govern després de les eleccions del setembre està generant encara molt més nerviosisme entre els inversors internacionals, que perceben les aspiracions sobiranistes com més pals a la roda dels interessos econòmics espanyols i, en conseqüència, de les empreses cotitzades.

Cartera defensiva.

És per això que cal seleccionar molt bé els valors en els quals cal prendre posicions tenint en compte el confús panorama que acompanyarà els primers mesos del 2016. Els valors defensius són els més recomanats pels experts per als convulsos mesos que han de venir, atès que acostumen a esquivar bé les turbulències borsàries i a mantenir-se al marge dels episodis de pànic. Grífols, un dels valors amb millor comportament en el 2015 (+28,71%), podria destacar de nou pel seu caràcter defensiu en aquesta arrancada d'any. També es miren amb bons ulls en moments de tempesta borsària les companyies que distribueixen elevats dividends, com pot ser Bolsas y Mercados Españoles (BME), Telefónica, ACS i Enagás.

El baix preu del petroli juga a favor de les companyies turístiques com Aena o l'aerolínia International Airlines Group (IAG), que ja el 2015 van ficar-se entre els valors amb millor evolució anual (amb alces per sobre del 30%). Així, el descens de l'or negre pesa sobre les petrolieres com ara Repsol, que no està, per cert, entre els valors més recomanats pels experts per encetar l'exercici amb garanties d'èxit i que en el 2015 va enregistrar una minusvàlua que voreja el 35%.

Els brokers tampoc aposten per aquelles empreses cotitzades amb interessos als mercats emergents com ara la Xina o el Brasil o dedicades als sectors més penalitzats per l'escenari de baixos tipus d'interès que dominarà Europa els propers mesos, com les empreses metal·lúrgiques o els bancs, respectivament (i que en el 2015 ja van ser de les més penalitzades en els parquets).


Tot i que l'exercici borsari que s'acaba de tancar ha estat força negatiu, amb un descens superior al 7% per a l'índex selectiu espanyol, la borsa espanyola ha enregistrat un elevat volum de negociació. En el conjunt del 2015 la contractació borsària va assolir la xifra de 962.138 milions d'euros, que suposa un increment del 8,9% respecte a l'any precedent.

Aquest augment del volum negociat es deu al bon comportament de la borsa espanyola durant els primers mesos de l'exercici, ja que només durant el primer semestre de l'any es va negociar un 25% més que en el mateix període de 2014, segons les dades del holding Bolsas y Mercados Españoles (BME). Això ha permès que la borsa espanyola hagi tancat amb el nivell més alt de contractació des de l'exercici 2010.


Les accions d'Abengoa han encetat l'exercici amb millor peu que l'índex selectiu de la borsa espanyola. Mentre que l'Íbex-35 enregistra significatives pèrdues en les primeres jornades de 2016, els títols d'Abengoa han escalat més d'un 14% en l'arrencada d'any fins a situar-se en els 0,223 euros per acció. Malgrat aquest ascens, Abengoa encara és lluny dels màxims assolits el 2015 -que va fixar en els 3,515 euros- i des de llavors arrossega una pèrdua superior al 93%. Tanmateix, el procés de desinversions que està duent a terme la companyia andalusa després de presentar el preconcurs de creditors a finals de novembre està agradant als inversors, que tornen a entrar en valor aprofitant també els baixos preus després del daltabaix viscut en l'exercici passat (89,36%).


Les empreses catalanes que van decidir aprofitar la millora experimentada en la borsa espanyola en la primera meitat del 2015 -Naturhouse i Cellnex- i la que va esperar fins a darrera hora per fer el salt al parquet -Oryzon Genomics, que va estrenar-se al desembre- han tancat l'exercici amb signe dispar. Si bé tant la filial d'Abertis (Cellnex) i la biotecnològica Oryzon Genomics han rebut el vistiplau dels mercats i han aconseguit enregistrar guanys en acomiadar el 2015, les accions de l'empresa de nutrició Naturhouse han tingut el refús dels inversors. Cellnex va obtenir un guany des del maig -mes de la seva estrena- fins al desembre superior al 23%, mentre que els títols d'Oryzon van revalorar-se un 6% des del passat 14 de desembre. Per contra, Naturhouse va tancar amb un descens proper al 20% des de l'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.