Opinió

Homeopatia i ficció

1
2
3
4
5

La setmana passada la Universitat de Barcelona va cancel·lar el seu màster d'homeopatia després de rebre informes de la Facultat de Medicina conforme l'homeopatia no és una ciència ni s'han pogut demostrat mai els seus efectes reals sobre la salut dels pacients.

Curiosament aquesta decisió es pren dos anys després que el govern central regularitzi l'ús d'aquests productes que només a l'Estat espanyol arriben a moure més de 60 milions d'euros, tot acceptant que la verificació de la seva eficàcia no es faci a través dels assaigs clínics, com els fàrmacs normals, sinó demostrant el seu ús tradicional.

També podríem acceptar, pel seu ús tradicional, pràctiques com l'administració de mercuri per als afectats de certes malalties infeccioses (sífilis) o la trepanació com a remei per a les migranyes... tot i que en tots aquests casos ja és clar que el remei és pitjor que la malaltia i no cal assumir aquests riscos per resoldre coses que es poden solucionar de manera millor. En aquest concepte es basa la regulació sobre el registre de medicaments vigent en la immensa majoria de països: abans de poder comercialitzar un producte com a terapèutic, el venedor (ja sigui una multinacional perversa o una persona benintencionada) ha de demostrar per mètodes científics (assaigs clínics):
a) que el potencial benefici del producte supera els riscos o efectes secundaris; b) que aquest benefici és més important que l'efecte placebo present en qualsevol teràpia; i, c) si es vol que el sistema sanitari pagui el cost del medicament, cal demostrar que l'estalvi és millor en el cas de l'ús del producte que amb altres alternatives terapèutiques.

Cap d'aquestes característiques no s'ha demostrat mai en cap producte homeopàtic, i és per això que en cap cas no podem considerar aquests productes com a medicaments.

Hi ha qui justifica l'homeopatia pels beneficis de l'efecte placebo, que sens dubte existeixen, però si de debò volem gaudir-ne el que hem de fer és tenir una dieta saludable, no fumar i fer esport, i de tant en tant, una tarda amb la parella, una conversa amb els amics o una estona de lectura. Tots aquests elements tenen provada eficàcia en la salut de les persones i no tenen preu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.