Economia

El govern valora positivament el descens de l'atur però lamenta la “precarietat” dels nous contractes

El secretari general de Treball denuncia que les polítiques estatals en matèria d'ocupació juvenil segueixen”fracassant estrepitosament”

Josep Ginesta assenyala que el descens de l'atur és menor al conjunt de l'Estat per la “inestabilitat política”

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha fet una valoració “positiva” del descens d'aturats al març però ha advertit que encara no s'ha trencat “el gran mur de la precarietat”. A més, ha lamentat que les persones que s'incorporen al mercat de treball ho fan amb “inestabilitat” de contractes i salaris baixos. Segons les dades publicades aquest dilluns pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, la xifra d'inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya s'ha reduït gairebé en 10.246 persones, una baixada que situa el total d'aturats per sota del mig milió (499.991) per primera vegada des del juny de 2009. També ha volgut posar de manifest que l'atur ha baixat més a Catalunya que al conjunt de l'Estat per la “inestabilitat” política.

El responsable de Treball ha destacat que hi ha hagut un descens del 2,6% al sector serveis per l'efecte de la Setmana Santa i d'un 2% en la indústria, “que sempre té un efecte arrossegador en l'economia”.

Això no obstant, ha alertat que amb un 15% de contractació temporal i un 85% d'indefinida, “l'estoc de persones contractades en contracte indefinit en comparació amb els de contracte temporal segueix baixant”. “Això fa pensar que hi ha una alta concentració de contractació temporal i especialment en els últims mesos veiem contractació de molt curta durada, fet que afecta al precariat; les persones difícilment tenen un contracte estable i ben retribuït”, ha afegit.

En aquesta sentit, ha denunciat que “les polítiques estatals en matèria de contractació juvenil segueixen fracassant estrepitosament”. El número 2 de la conselleria ha subratllat que al març es va reduir l'atur juvenil i es va produir un augment de la contractació temporal amb modalitats “poc adequades per a l'aterratge juvenil al mercat de treball”, com els contractes d'obra. En canvi, els d'aprenentatge i formació, que segons ell, són més adients per a la incorporació laboral dels joves, només van suposar el 0,6% del total de contractes a Catalunya. És per això que el secretari general exigeix al govern espanyol “una reforma extraordinària dels contractes que no són útils”.

Ginesta també ha valorat “negativament que se segueix mantenint una pitjor reducció en les taxes d'atur femení”, que es troba sis punts per sota de la recuperació de l'atur masculí en termes interanuals.

El secretari general ha reconegut que en el descens de 10.246 aturats al març, el major dels últims 20 anys en aquest mes, hi ha un factor estacional per la Setmana Santa, que es veu en el bon comportament del sector serveis i més concretament de l'hostaleria.

Dit això, ha volgut posar en relleu les bones dades registrades a la indústria, que “és un sector estructural” i “menys estacional”.

“Inestabilitat” política

Ginesta ha incidit en què que l'atur interanual s'ha reduït un 12,5% a Catalunya, al conjunt dels territoris ho ha fet un 8%. Per tant, “a Catalunya reduïm l'atur un 50% més del que s'ha reduït a l'Estat”. Segons ell, això s'explica per la “inestabilitat política” que hi ha a Espanya, la qual també afecta altres àmbits com el de les inversions, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.