Opinió

Europa davant el mercat hipotecari espanyol

La regulació del mercat hipotecari espanyol ha esdevingut contínuament conflictiva des que va començar la crisi econòmica. Des de la problemàtica inicialment plantejada per les execucions hipotecàries i els desnonaments, a l'últim episodi relatiu a les clàusules sòl i els costos de formalització de les hipoteques, les diferents institucions de la Unió Europea han estat jugant contínuament un rol fonamental en la correcció de la legislació hipotecària espanyola. Recentment hem tingut notícia de l'últim capítol d'aquesta història, on la Comissió Europea ha decidit portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE per no haver incorporat a la legislació espanyola la Directiva Europea 2014/17/UE, de 4 de febrer de 2014, sobre crèdits hipotecaris a consumidors per béns immobles d'ús residencial. Aquesta directiva conté principalment diferents mesures de protecció per als consumidors hipotecaris, tractant d'harmonitzar aquesta qüestió a àmbit europeu, especialment en relació amb el deure de l'entitat de crèdit i dels intermediaris financers d'avaluar la solvència financera dels consumidors així com el seu coneixement respecte del que estan contractant.

El termini màxim de què disposaven els estats membres de la UE per transposar el contingut d'aquesta directiva a la seva legislació interna va finalitzar el 21 de març de 2016. D'aquesta manera, davant de l'incompliment d'alguns països -entre els quals Espanya, junt amb Croàcia, Xipre i Portugal- la Comissió Europea va tornar a requerir formalment a aquests països la incorporació d'aquesta directiva a la seva legislació.

Actualment, en vista de la persistència d'aquest incompliment, la Comissió Europea ha decidit fer un pas endavant i portar els països incomplidors al Tribunal de Justícia Europeu. Recordem que aquest tribunal europeu ja ha tingut l'oportunitat de pronunciar-se en altres ocasions respecte a diverses qüestions de la legislació hipotecària espanyola (l'última va ésser sobre les clàusules sòl, declarant la plena retroactivitat de la seva nul·litat, a diferència del criteri expressat pel Tribunal Suprem). En aquest sentit, la qüestió no solament és que Espanya està incomplint el deure de transposar la directiva europea en matèria de protecció als consumidors hipotecaris, sinó que si aquest incompliment persisteix, pot arribar a derivar en sancions financeres per a Espanya... Unes sancions que, finalment, pagarem entre tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.