Opinió

El despropòsit de les taxes judicials

Ha arribat el moment de retallar el dret a l'accés a la justícia i amb això s'està eliminant un dels pilars de l'estat de dret. El que crèiem que era impensable fa molt poc temps, s'ha aprovat per la via d'urgència a través del procediment especial, gràcies a la majoria absoluta que el Partit Popular té a les dues cambres legislatives. És la llei de taxes del passat 20 de novembre de 2012, davant la qual la reacció política, judicial i social és i ha de ser contundent: l'aprovació de la llei suposa un clar atac al nostre estat de dret atès que vulnera dos dels drets fonamentals de tots els ciutadans, com són el dret a la igualtat i el dret a la tutela judicial efectiva.

Tot i que el govern intenta justificar l'aprovació de la llei al·legant l'alta litigiositat i els elevats costos que aquests serveis suposen per a les arques de l'Estat, no hi ha cap mena de dubte que ens trobem davant d'una llei completament oportunista amb una clara finalitat recaptatòria; en lloc d'atacar d'arrel el problema, que no és altre que intentar millorar el funcionament de l'administració de justícia amb mitjans i no amb retallades. La implantació de les taxes, que es veu agreujada en algunes comunitats autònomes com Catalunya, on la llei és acumulativa amb la taxa catalana, és absolutament desorbitada atès que la determinació de la càrrega tributària no es fa a partir de la capacitat econòmica del contribuent sinó a través del cost del servei prestat que es calcula, a grans trets, a través de la quantitat del procediment judicial i l'aplicació d'unes quotes fixes i variables. No s'escapa a la vista de ningú que el resultat de l'aplicació d'aquesta fórmula provoca que moltes de les persones que requereixen la tutela judicial efectiva quedin desateses per falta de recursos econòmics, creant-se així una justícia per a rics i una justícia per a pobres. És evident que el ministre de Justícia s'ha equivocat, perquè la solució per evitar el col·lapse i la congestió dels tribunals no passa per la incorporació d'unes taxes que impedeixen o dificulten l'accés dels ciutadans al sistema judicial sinó, ben al contrari, apostar per la millora i simplificació dels processos de gestió de l'administració de justícia. Però, malauradament, sembla que el camí que ens queda per recórrer és llarg i tediós, perquè ja hi ha un pronunciament del passat 24 de gener de l'Audiència Nacional contrari a la suspensió cautelar de l'aplicació de la llei de taxes que va sol·licitar el Col·legi d'Advocats d'Ourense. Tal com estan les coses, haurem de confiar que finalment el Tribunal Constitucional acabi pronunciant-se sobre la inconstitucionalitat de la llei, del contrari, ens tocarà patir un procés de descongestió forçosa dels tribunals, ja que una part de la ciutadania tindrà vetat l'accés a la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.