Opinió

Passes cap a la modernització de la Justícia

El dia 7 d'octubre del 2015 va entrar en vigor la llei 42/2015, de 5 d'octubre, de reforma de la llei d'enjudiciament civil. Entre les reformes més importants introduïdes per l'esmentada llei es troben les reformes de les comunicacions amb l'administració de justícia, la reforma del judici verbal i la modificació del termini de prescripció de les accions personals contingudes a l'article 1.964 CC.

En aquest sentit, cal destacar que a partir de l'1 de gener del 2016 els professionals de la justícia (advocats i procuradors) i els diferents òrgans i oficines judicials hauran d'utilitzar per a les seves comunicacions els sistemes telemàtics existents a l'administració de Justícia (Lexnet en la majoria de les comunitats autònomes, E-justícia a Catalunya...). Per tot això, els diferents col·legis professionals han desenvolupat diferents plataformes tecnològiques que permeten als seus col·legiats interactuar amb els sistemes telemàtics de l'administració de Justícia, certificant tant la remissió com la recepció de les comunicacions.

Les modificacions esmentades cerquen tant la modernització de l'obsolet règim de comunicacions que ha emprat l'administració de Justícia com l'adequació dels òrgans judicials a les noves tecnologies i la reducció de despeses que eren sufragades directament per la mateixa administració de Justícia com a conseqüència de l'antic règim de comunicacions (papers, rendes per locals, trasters per a l'arxivament dels expedients judicials físics, despeses de personal laboral per digitalització d'expedients, etcètera). D'altra banda, també s'ha modificat el procediment de judici verbal amb l'objecte de reforçar les garanties derivades del dret constitucional a la tutela judicial efectiva, destacant la introducció de la contestació escrita a la demanda que fins ara es realitzava oralment en la pròpia vista del judici en supòsits de l'esmentat judici verbal. Així mateix, s'ha modificat el termini de prescripció de les accions personals contingudes a l'article 1964 CC, qüestió de gran importància en la vida jurídica, no més dels ciutadans sinó també de les empreses, passant de 15 a 5 anys de termini.

Les mesures de modernització i agilitació del sistema judicial que permeten assolir una gestió més eficient dels expedients judicials pels funcionaris de Justícia i atorgar garanties més àmplies pel dret a la tutela judicial efectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.