Economia

El Banc Mundial preveu un enfonsament del 9,1% de l’economia de l’eurozona aquest any i un repunt del 4,5% el 2021

L’organisme calcula una caiguda del PIB de les economies avançades del 7% i d’entre un 5,2% i un 8% a escala mundial

El Banc Mundial preveu que el PIB de l’eurozona s’enfonsi un 9,1% aquest any a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i que repunti amb un creixement del 4,5% el 2021.

L’organisme empitjora així les darreres previsions per a l’economia de la zona euro publicades pel Banc Central Europeu, que preveu una caiguda del 8,7% del PIB de la zona euro i un repunt del 5,2% el 2021.

Segons el Banc Mundial, les economies avançades –EUA, zona euro i el Japó– patiran una contracció del 7% el 2020 i un repunt del 3,9% el 2021. A escala mundial, l’organisme preveu, en el millor dels escenaris, una caiguda del PIB global del 5,2% amb un repunt del 4,2% el 2021. En el pitjor dels escenaris, l’enfonsament de l’economia mundial pot arribar a ser del 8%.

Segons les perspectives del Banc Mundial, les economies avançades són les més perjudicades per la pandèmia, amb una caiguda del 7% en l’activitat econòmica, mentre que la Covid-19 farà caure un 2,5% les economies emergents aquest any. Segons apunta l’organisme, les economies dels EUA i del Japó es contrauran un 6,1% el 2020.

L’informe ’Perspectives econòmiques mundials’, en el qual s’indica que les projeccions estan fetes amb “un grau d’incertesa inusual”, apunta a la “recessió global més profunda en vuit dècades”. A més, alerta que un allargament en el temps de la Covid-19, “agitacions” financeres o un replegament de comerç internacional poden provocar un enfonsament de l’economia encara més important.

A més, el Banc Mundial preveu una disminució dels ingressos per càpita d’un 3,6% aquest any, cosa que avisa “empenyerà milions de persones a la pobresa extrema”. Des del 1870 no es registrava una disminució del producte per càpita en tantes economies, segons l’organisme.

En l’informe, el Banc Mundial assenyala que els efectes de la Covid-19 estan sent especialment importants en els països més afectats per la pandèmia, però també en els més dependents del comerç internacional, el turisme, les exportacions de productes bàsics i el finançament extern.

L’organisme també indica que la pandèmia està agreujant les “vulnerabilitats” ja existents en les economies emergents i en desenvolupament i alerta que la suspensió de les classes i el difícil accés a serveis primaris de salut tindrà “repercussions a llarg termini en el desenvolupament del capital humà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.