Gran angular

Les petrolieres han guanyat 3.300 milions d’euros més per la guerra

Un estudi de Greenpeace denuncia que amb la invasió russa d’Ucraïna, les petrolieres augmenten el preu al llarga de la cadena de subministrament

Les companyies petrolieres han ingressat 3.300 milions d’euros addicionals a Europa des que va començar la invasió russa d’Ucraïna, segons un estudi elaborat per Greenpeace. Només al mes de març, la indústria del petroli va recollir cada dia una mitjana de 107 milions d’euros en ingressos extra, 94 milions per la venda de dièsel i 13 milions en gasolina.

L’entitat ambientalista considera que aquests beneficis són immorals, en un context en què la ciutadania europea està patint preus de rècord a les gasolineres. A l’Estat espanyol, la indústria del petroli està registrant uns ingressos addicionals de 7,6 milions d’euros diaris: 7 milions d’euros per la venda de dièsel i 0,6 milions d’euros en gasolina. En opinió d’Adrián Fernández, responsable de mobilitat de Greenpeace Espanya, “aquestes diferències demostren com la indústria del petroli està aprofitant la guerra per augmentar els seus preus al llarg de la cadena de subministrament, tot i que els costos de producció no han variat notablement.” Segons afegeix, “l’ajut de 20 cèntims aplicada pel govern central acaba directament a la butxaca de les petrolieres, tot contribuint no només a alimentar la crisi climàtica, sinó també la maquinària de guerra de Putin, el finançament de la qual depèn de les exportacions del petroli rus.”

La Comissió Europea ha permès els estats membres que fixin impostos temporals als beneficis extraordinaris de les companyies energètiques, una possibilitat de la qual se’n lliuren les petrolieres, ja que els pocs estats membres que han aplicat aquesta mesura, entre els quals hi ha Espanya, s’han centrat únicament en els beneficis del gas i l’electricitat. Greenpeace considera que cal estendre l’abast d’aquestes mesures al sector dels combustibles, en línia amb la proposta de la Comissió d’aplicar impostos a tots els beneficis extraordinaris a l’energia.

Greenpeace, a més, ha demanat a la CE que investigui si els desproporcionats augments del preu del dièsel i la gasolina a tots els estats membres és a causa d’un pacte de fixació de preus entre companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.