Política

estat espanyol

Ayuso desafia Sánchez i diu que “Madrid no s’apaga”

La presidenta madrilenya anuncia que no complirà el pla d’estalvi energètic aprovat pel govern espanyol

L’executiu adverteix a la dirigent del PP que “ha de complir” el decret

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), s’ha rebel·lat contra el pla d’estalvi energètic aprovat pel govern espanyol, que preveu mesures urgents per reduir el consum en edificis públics i establiments comercials i ha advertit avui que no l’aplicarà. “Madrid no s’apaga”, ha avisat Ayuso en un missatge publicat a les xarxes socials en resposta al decret llei per a l’eficiència i l’estalvi energètic acordat ahir pel Consell de Ministres.

La dirigent del PP ha explicat que no aplicarà el pla dissenyat pel govern liderat per Pedro Sánchez perquè considera que “genera inseguretat i espanta el turisme i el consum”.

A més, la presidenta madrilenya, considera que “provoca foscor, pobresa, tristesa, mentre el govern tapa la pregunta: quin estalvi s’aplicarà a ell mateix?”. D’acord amb el pla d’estalvi energètic del govern espanyol, locals comercials –que hauran de tenir la porta tanca mentre funcioni el sistema de refrigeració–, autobusos, metros i trens, i espais d’oci com ara cinemes hauran de regular la temperatura fins a l’1 de novembre del 2023, per evitar que l’aire condicionat no baixi de 27 graus ara a l’estiu i que la calefacció no superi els 19 graus quan arribi l’hivern. Els llums dels edificis i els aparadors, a més, s’han d’apagar a les deu de la nit, sota l’amenaça de sanció.

La reacció del govern espanyol davant el nou desafiament d’Ayuso no s’ha fet esperar. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha advertit la presidenta de la Comunitat de Madrid que el decret llei de mesures d’estalvi energètic “s’ha de complir”. “Estem acostumats a aquest tipus de respostes de la senyora Ayuso, que sempre demostra falta de solidaritat i egoisme” i que “no reflecteix l’esperit de la gran comunitat autònoma que és Madrid, que estic segura que no veu les coses d’aquesta manera”.

Calviño s’ha preguntat com actuarà el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, davant l’actitud de la seva companya de files, un cop la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, “del PP europeu” va dir que cal “una resposta unida i solidària” i que l’Estat espanyol “és un referent”. “En aquesta ocasió Feijóo no podrà posar-se de perfil” i ha de triar “entre donar suport a la Comissió Europea o a la presidenta d’una comunitat autònoma”.

Aquesta no és la primera vegada que Ayuso es planta davant el govern presidit per Pedro Sánchez. Durant els moments més durs de la pandèmia de la covid, la presidenta madrilenya va mantenir oberta la restauració i l’oci contra les recomanacions del govern espanyol i el seu comitè d’experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.