Política

ESTAT ESPANYOL

La Llei de Memòria Democràtica entrarà en vigor demà

El govern espanyol destaca que la llei “salda un deute amb les víctimes”

La nova norma obre la porta a estudiar possibles vulneracions de drets humans entre el 1978 i finals del 1983

La Llei de Memòria Democràtica entrarà en vigor aquest divendres, després que demà sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), quinze dies després de la seva aprovació definitiva per part del Senat, segons han anunciat fonts governamentals.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va avançar que la nova norma entraria en vigor aquesta setmana, i ho farà, segons les mateixes fonts, per complir el deure de “veritat, justícia, reparació i no repetició, tal com estableix Nacions Unides”.

Així, el govern espanyol destaca que la llei “salda un deute amb les víctimes i equipara el nostre país amb les democràcies més avançades que han patit dictadures” i remarca: “La memòria és democràcia”.

La seva entrada en vigor divendres 21 d’octubre, segons va assenyalar Bolaños divendres passat, suposarà “un canvi molt substancial a la nostra democràcia” i permetrà adoptar mesures que posaran de manifest que les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura “són el primer” .

L’Executiu insisteix que aquesta nova regulació, que dona el relleu a la Llei de Memòria Històrica del 2007, reforça el compromís de l’Estat en la recerca de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme, i obre la porta a estudiar possibles vulneracions de drets humans entre el 1978 i finals del 1983.

Una de les novetats més immediates serà el canvi de denominació del Valle de los Caídos, que passarà a anomenar-se Valle de Cuelgamuros, i de la basílica del qual seran exhumades les restes del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, d’acord amb els desitjos de ls seus familiars, per traslladar-los a un altre recinte religiós.

Ahir mateix, el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, va assegurar que el Govern ha quintuplicat el pressupost per abordar les feines d’exhumació de víctimes de les fosses comunes fins a arribar als 6,3 milions d’euros a l’empara de la nova normativa.

Martínez va subratllar davant la Comissió de Pressupostos del Congrés que els gairebé 14 milions d’euros previstos per a la Secretaria d’Estat suposen la quantia més gran de la història dedicada a protegir i preservar la memòria de les víctimes “de totes les parts” de la Guerra Civil i la Dictadura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.