PARLAMENT europeu
L’Eurocambra emplaça Marlaska a comparèixer per la tragèdia de Melilla
Vint-i-tres migrants van morir el 24 de juny passat en intentar creuar la tanca
El ministre de l’Interior espanyol no està obligat a acceptar la invitació
La Comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu ha remès una carta al ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, per convidar-lo formalment a comparèixer per explicar la gestió del Govern de la tragèdia del 24 de juny a Nador (Marroc), on 23 immigrants van morir en intentar creuar la tanca de Melilla.
La carta va ser enviada el 27 d’octubre passat i suposa el primer contacte formal amb el titular d’Interior després que aquesta comissió parlamentària, que a l’Eurocambra gestiona els assumptes relacionats amb la migració, acordés sol·licitar la compareixença el 14 de juliol passat a petició de l’eurodiputat d’Anticapitalistes Miguel Urbán.
La invitació de l’Eurocambra a comparèixer no suposa, no obstant, una obligació a fer-ho.
Fonts del Ministeri de l’Interior assenyalen, després d’enviar aquesta carta per part de la comissió europarlamentària, que “no hi ha novetats ni tenim una data” per a aquesta compareixença.
El president de la Comissió de Llibertats Civils de l’Eurocambra, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, va valorar al juliol que es tracta d’un episodi “que mereix aclariment, que se salda amb un balanç de morts inassumible”.
“Per menys han comparegut a la comissió de Llibertats, Justícia i Interior membres del Govern de Malta, de Dinamarca, d’Itàlia o de Grècia una vegada i una altra. És perfectament comprensible que es requereixi el testimoni qualificat del Govern d’Espanya”, ha incidit López Aguilar.
La mort dels 23 migrants al juny ha tornat aquesta setmana a l’actualitat política espanyola després de la publicació d’un reportatge de la BBC sobre els fets a la frontera entre Melilla i Nador (Marroc) en què la cadena britànica assegura que la policia espanyola va veure i no va impedir que desenes de migrants morissin al perímetre fronterer.
En resposta, el Ministeri de l’Interior ha reiterat “el seu suport més ferm” a l’actuació de la Guàrdia Civil el 24 de juny passat al salt massiu de la tanca de Melilla i ha remarcat que va actuar “de forma proporcional, ajustada a la legalitat i de manera ferma” davant d’un intent d’assalt violent a integritat territorial de l’Estat espanyol.
El 14 d’octubre passat, el Defensor del Poble va considerar en les primeres conclusions de la seva investigació que no es van respectar les “garanties legals nacionals i internacionals” en rebutjar-se en frontera 470 persones durant l’intent de salt a la tanca de Melilla.