Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Les forces russes intenten aixafar la resistència ucraïnesa en Bakhmut

Els ucraïnesos continuen controlant el 20% de la ciutat, on hi ha els combats més intensos

Les tropes russes, amb les unitats dels mercenaris del grup Wagner com a punta de llança, han intensificat aquest dijous els seus atacs en Bakhmut per a aixafar la resistència de l’Exèrcit ucraïnès en el centre d’aquesta ciutat del Donbass, devastada després de més de vuit mesos de combats.

“En el front de Donetsk els destacaments Wagner van dur a terme accions de combat d’alta intensitat per a expulsar a les unitats de la Forces Armades d’Ucraïna dels barris cèntrics d’Artiómovsk (nom rus de Bakhmut)”, ha informat el portaveu del ministeri de Defensa de Rússia, general Ígor Konashénkov.

En el seu butlletí diari, el militar va indicar que les tropes aerotransportades russes secunden des dels flancs als destacaments Wagner, amb el que impedeixen no sols l’arribada de reforços a les tropes ucraïneses, sinó també la seva retirada de la ciutat.

Resistència ucraïnesa a Bakhmut

“No sé què passa a les Canàries o a Nova York, però sé perfectament què passa en Artiómovsk. L’exèrcit ucraïnès continua portant reserves i les envia a la ciutat”, va dir el cap de “Wagner”, Yevgueni Prigozhin, en un àudio publicat en Telegram.

El cap dels mercenaris russos ha recalcat que encara és prematur dir que la ciutat es troba envoltada i va precisar: “Més del 80% de Bakhmut està sota el nostre control, les parts restants resisteixen amb tenacitat”.

Al seu torn, el sotscap d’Operacions de l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna, Oleksiy Grómov, ha declarat que les tropes russes continuen els intents de voltar Bakhmut des del nord i el sud. Diàriament, va afegir el militar ucraïnès, els russos llancen entre 40 i 50 intents d’assalt amb tota mena d’armes.

“En només dues setmanes en la zona de la ciutat de Bakhmut, a Donetsk, l’enemic ha perdut 4.500 ’wagnerites’ –mercenaris russos del Grup Wagner– i soldats regulars que han mort o resultat ferits”, ha dit Grómov en declaracions recollides per l’agència nacional ucraïnesa Ukrinform.

Les dades que ofereix Prigozhin del territori que els seus mercenaris controlen a la ciutat són consistents amb els quals maneja l’estatunidenc Institut d’Estudi de la Guerra, que considera que és del 76,5%.

Les relacions entre els mercenaris de Wagner i l’Exèrcit rus, molt tibants des de fa mesos, semblen haver millorat, ja que en els últims dies les unitats de mercenaris són esmentades pel seu nom en els comunicats militars. El president de Rússia, Vladímir Putin, va organitzar recentment una reunió entre Prigozhin i el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú, amb la finalitat de llimar les seves diferències, segons mitjans occidentals.

Les baixes, la gran incògnita

L’FSB acusa els militars d’ocultar la magnitud de les seves baixes a Ucraïna per a no irritar als seus superiors, segons el periòdic estatunidenc, que es basa en unes filtracions en les xarxes de documents dels serveis secrets dels EUA.

“L’FSB calcula que el nombre real de russos morts i ferits en les accions militars s’acosta als 110.000”, s’afirma en un dels documents filtrats.

Al començament de mes, el mitjà independent rus Mediazona i el servei en rus de la BBC juntament amb un equip de voluntaris van establir els noms i cognoms de 19.688 russos que han mort a Ucraïna.

L’última xifra oficial de baixes mortals de l’Exèrcit rus a Ucraïna és de 5.937 i va ser oferta per Defensa el passat 21 de setembre de l’any passat, el mateix dia que Rússia va decretar la mobilització parcial de reservistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.