Política

guerra a ucraïna

Líders africans busquen fer de mitjancers davant Putin a Rússia

Moscou i Kíiv intensifiquen els combats

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha rebut aquest dissabte un grup de líders africans que van viatjar a Sant Petersburg en una autoproclamada “missió de pau” després del seu pas divendres per Kíiv, on van reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

El president rus s’hauria mostrat “obert a un diàleg constructiu”, segons ha informat la delegació africana, formada pels presidents de les illes Comores, el Senegal, Sud-àfrica i Zàmbia, a més del primer ministre d’Egipte i enviats de la República del Congo i Uganda.

Però, el cert és que la possibilitat que se celebrin unes converses de pau són escasses a causa de les posicions totalment enfrontades de Kíiv i Moscou. Ucraïna exigeix que Rússia retiri el seu exèrcit de tots els territoris ocupats com a condició per dialogar. Moscou, per la seva banda, vol que Kíiv reconegui Crimea, la península que Rússia es va annexionar il·legalment el 2014, com a part del territori rus, així com la resta de territoris conquerits.

La trobada té lloc en un moment d’especial tensió pel desplegament per part de Rússia d’armes nuclears a Bielorússia i de l’anunci per part també de Moscou d’eleccions als territoris ucraïnesos ocupats. L’arribada de la delegació africana a Rússia coincideix també una recrudescència dels combats sobre el terreny.

Les ofensives i contraofensives s’intensifiquen. Aquest dissabte, a la regió de Khàrkiv, quatre persones han perdut la vida quan el seu vehicle va rebre l’impacte d’un míssil rus mentre es dirigia a la localitat d’Houriv Kozatchok, segons ha informat el governador local, que ha comunicat l’incident a través del canal de missatgeria instantània Telegram. Principalment en el front sud, les autoritats de Kíiv afirmen haver alliberat localitats i guanyat terreny en una àrea de diversos metres quadrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.