Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Londres veu “esquerdes” en el suport intern a Rússia a la invasió d’Ucraïna

Borrell diu que “discòrdies” a Rússia com la rebel·lió del grup Wagner afavoreixen la contraofensiva d’Ucraïna

El ministre britànic d’Exteriors, James Cleverly, ha afirmat aquest dilluns en la Cambra dels Comuns que l’intent de rebel·lió del líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, reflecteix “esquerdes” dins de Rússia en el suport a la invasió d’Ucraïna.

“Ara que els líders russos no poden justificar aquesta guerra, ni tan sols entre ells, l’única via adequada per a (el president rus, Vladímir) Putin és retirar les tropes i acabar amb aquest bany de sang”, ha afirmat Cleverly.

“La rebel·lió de Prigojin és un desafiament sense precedents a l’autoritat del president Putin i és clar que estan emergint esquerdes en el suport de Rússia a la guerra”, ha agregat Cleverly.

Cleverly ha citat al cap del grup de mercenaris Wagner que va acusar la cúpula militar de l’Exèrcit rus d’haver envaït Ucraïna “per al seu propi benefici personal” i assegurava que “el clan dels oligarques que mana a Rússia necessitava una guerra”.

“No tinc gens d’estima per Prigojin ni per les seves forces. Han comès atrocitats a Ucraïna i altres llocs, però ell ha dit en veu alta el que nosaltres creiem des del principi de la invasió de Rússia, que aquesta invasió va ser injustificada i sense provocació”, ha agregat.

El ministre ha estat qüestionat sobre supòsits preparatius del govern britànic davant un eventual “col·lapse sobtat” de l’Executiu rus, dels quals ha informat avui el diari “The Times”. “Per descomptat, nosaltres i els nostres aliats ens estem preguntant quins escenaris podrien desenvolupar-se com a repercussions directes d’aquest atac públic contra l’autoritat de Putin per part d’un dels seus més pròxims aliats i protegits”, ha dit Cleverly, que va refusar “especular” sobre implicacions polítiques immediates.

Per la seva banda, l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que “discòrdies” a Rússia com la rebel·lió del grup Wagner afavoreixen les operacions militars ucraïneses. “Ningú sap què passarà, però les discòrdies internes afavoreixen l’altre”, ha apuntat Borrell en la roda de premsa després de la reunió de ministres d’Exterior de la UE. Per Borrell, el fet que efectius russos marxin dels fronts de guerra “només pot ser positiu” per a Ucraïna. Ara bé, l’alt representant també ha avisat que la situació a Rússia és “impredictible”. “La visió que tenim ara (de Rússia) és completament diferent”, ha remarcat.

Malgrat apuntar al risc d’inestabilitat interna en un país amb poder nuclear com Rússia, l’alt representant de la UE ha insistit que la revolta mostra que cal mantenir el suport militar a Ucraïna perquè recuperi terreny en la contraofensiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.