Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia investiga la implicació d’agències d’intel·ligència estrangeres en el motí de Wagner

El Kremlin publica un videomissatge de Putin després del motí de Wagner

Rússia investiga si els serveis d’intel·ligència d’Occident van estar implicats en la rebel·lió del grup de mercenaris russos Wagner, ha declarat aquest dilluns el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Lavrov ha dit al canal de televisió RT que Rússia té “estructures a aquest efecte i els asseguro que ja es dediquen a això”.

El cap de la diplomàcia russa ha afegit sobre aquest tema que els serveis d’intel·ligència estatunidenca esperaven que el motí tingués èxit. “Vaig veure com informaven dels successos a Rússia. En particular la CNN, si no recordo malament, va informar que la intel·ligència estatunidenca sabia amb diversos dies d’antelació dels preparatius del motí, però va decidir no comentar-lo a ningú, segons sembla amb l’esperança que la rebel·lió tingués èxit”, ha dit.

No obstant això, Lavrov ha comentat que aquest diumenge l’ambaixadora dels EUA, Lynne Tracy, “va transmetre senyals” als representants russos “que radicaven abans de res, en el fet que els Estats Units no està implicat en això (la rebel·lió), que confiava que les armes nuclears estiguessin bé i que els diplomàtics estatunidencs no es veiessin afectats”.

A més, ha assenyalat que l’ambaixadora estatunidenca “va subratllar de manera especial que els EUA parteix del fet que tot el succeït és un assumpte intern de Rússia”.

Lavrov ha recordat que els EUA sempre reaccionen de maneres molt diferents davant els intents de rebel·lions en tercers països, en dependència de qui està en el poder i qui tracta de donar el cop d’estat, i es va referir en particular l’ocorregut a Ucraïna en 2014.

No obstant això, ha denunciat que Occident va qualificar de temptativa colpista les protestes pacífiques de Moldàvia contra la presidenta europeista Maia Sandu, en les quals van participar milers de persones. “On a Occident li interessa conservar les autoritats que van abrigar, no pot haver-hi protestes per definició, però on les autoritats no responen als interessos hegemònics sinó als interessos nacionals del país i el poble, llancen qualsevol classe d’escòria en contra d’elles”, ha dit.

Segons Lavrov, “aquestes són les regles estatunidenques, en món a l’estil nord-americà, tal com ho volen veure i com el vol enfortir”. Per contra, va indicar, arran dels successos del 24 de juny molts diplomàtics van cridar al Ministeri d’Exteriors rus “amb missatges de solidaritat, suport i seguretat en què la situació es mantindrà sota control, que retornarà al llit constitucional”.

“Jo també vaig mantenir diverses converses telefòniques per iniciativa dels meus col·legues estrangers. Molts d’ells (...) demanaven que no féssim públiques aquestes crides, per això tractem de no fer-ho, respectem les seves sol·licituds”, ha assegurat.

Putin reapareix en un videomissatge després del motí de Wagner

El Kremlin ha publicat aquest dilluns el vídeo d’un missatge del president Vladímir Putin a un fòrum industrial, l’endemà passat que s’avortés una rebel·lió armada dels mercenaris de Wagner, encara que es desconeix si aquestes imatges van ser gravades dies enrere.

El mandatari sol deixar gravat aquest tipus de salutacions a participants de fòrums i conferències, igual que fa fins i tot amb discursos que dirigeix a la nació.

En el vídeo Putin porta aparentment la mateixa corbata de color bordeus i el mateix vestit que en un videomissatge publicat pel Kremlin la mitjanit del passat dia 24 amb motiu del Dia de la Joventut, data del motí protagonitzat pel cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, contra la cúpula militar russa.

Ja el diumenge el periodista rus Pavel Zarubin va publicar un vídeo d’una entrevista seva amb el mandatari per al programa de televisió “Moscou. Kremlin. Putin”, en el qual el mandatari apareix amb la mateixa corbata, un programa que es grava prèviament i es difon el cap de setmana.

En aquesta entrevista Putin va qualificar l’operació militar russa a Ucraïna com la seva màxima prioritat, a la qual es dedica des que s’aixeca fins que es fica al llit.

El 24 de juny al matí el president rus, amb una corbata més fosca, es va dirigir a la nació per a qualificar de traïdors als revoltats i prometre que seran castigats.

Després d’arribar el Kremlin a un acord amb Wagner amb la mediació del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, Putin no ha tornat a parlar de la rebel·lió armada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.