Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin lloa l’exèrcit per haver frenat una “guerra civil” i Prigojin es refugia a Bielorússia

El president rus, Vladímir Putin, va admetre ahir, en la seva primera aparició en públic després de la frustrada insurrecció armada Grup Wagner del cap de setmana passat, que el motí podria haver desencadenat un conflicte en el país i va agrair a les forces de seguretat haver “aturat la guerra civil”. “Vostès van defensar l’ordre constitucional, la vida, la seguretat i la llibertat dels nostres ciutadans, van salvar la nostra pàtria de les turbulències i, de fet, van aturar la guerra civil”, va dir Putin, en declaracions recollides per Efe, en un acte davant 2.500 membres de les forces de seguretat russes a la plaça del Kremlin, entre els quals hi havia el ministre de Defensa, Serguei Shoigu, el cessament del qual havia reclamat el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin. Aquesta intervenció de Putin arriba ni vint-i-quatre hores després del discurs televisat de dilluns al vespre.

Aquesta, però, no va ser l’única aparició pública ahir de Putin, que amb aquestes aparicions públiques intenta reafirmar la seva autoritat, molt tocada després del motí. Després de l’acte va mantenir una reunió amb militars al Kremlin, durant la qual va negar que hagués hagut de retirar soldats desplegats a Ucraïna per sufocar el motí i va acusar Prigojin d’haver “traït” Rússia per al seu benefici personal. Els va assegurar que Prigojin havia guanyat milions de rubles en la guerra a Ucraïna i que el finançament del Grup Wagner anava completament a càrrec de l’Estat. “El manteniment del Grup Wagner corria plenament a càrrec de l’Estat, del Ministeri de Defensa i de les arques estatals”, va dir. Un finançament que “només entre maig del 2022 i maig del 2023” va xifrar en gairebé 922 milions d’euros. El president rus també va dir que, en aquest mateix període, Prigojin va guanyar uns 854 milions d’euros més, en aquest cas pel subministrament d’aliments a l’exèrcit rus.

Després de detallar aquestes xifres, Putin va anunciar que investigaran en què s’han gastat tant els diners pagats al Grup Wagner com els pagats al seu líder.

Minsk confirma l’arribada

Poc abans de la intervenció del mandatari rus, un avió vinculat a Prigojin aterrava a Bielorússia procedent de Rússia. L’arribada a territori rus del cap del Grup Wagner no va ser confirmada fins ben entrada la tara pel president Aleksandr Lukaixenko. Tot i això no hi ha imatges de Prigojin. L’última notícia seva és un àudio d’uns onze minuts difós dilluns, en què rebaixava la rebel·lió en assegurar que l’objectiu no era derrocar el president Putin.

Moscou arxiva la causa

Poc després de saber-se que l’avió havia aterrat a Minsk, es va saber que el Servei Federal de Seguretat rus havia tancat el cas contra el Grup Wagner i el seu cap per la insurrecció de divendres a la nit avortada dissabte. “La causa penal oberta per la rebel·lió armada del Grup Wagner ha estat arxivada”, assenyala el Servei Federal de Seguretat en un comunicat citat per l’agència TASS i recollit per Efe. “Els participants en el motí van cessar el 24 de juny les seves accions dirigides directament a cometre un delicte”, diu la nota. A més, el Ministeri de Defensa rus va anunciar que el Grup Wagner lliuraria l’equipament militar pesant a l’exèrcit oficial.

La decisió d’arxivar la causa contrasta amb el discurs de Putin de dilluns, en què va dir que els organitzadors del motí serien duts davant els tribunals, com havia dit dissabte també. En la intervenció de dilluns també va instar els mercenaris a triar entre integrar-se a l’exèrcit o marxar a Bielorússia.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2306145-putin-admet-que-russia-ha-estat-al-caire-d-una-guerra-civil-despres-del-moti-del-grup-wagner.html

2306145



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.