Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OTAN defensarà cada centímetre del seu territori després del trasllat de Wagner a Bielorússia

Demana “no subestimar Rússia”, continuar fent costat Ucraïna i mantenir “fortes” les defenses aliades

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha deixat clar aquest dimecres a qualsevol “adversari potencial” com Rússia o Bielorússia, que defensarà “cada centímetre” del seu territori després d’un desplegament dels mercenaris del grup Wagner a aquest últim país.

“És massa aviat per a treure conclusions definitives” sobre el motí dels mercenaris de Wagner del passat cap de setmana, que es considera en l’Aliança “un assumpte intern de Rússia”, ha indicat Stoltenberg en una roda de premsa després de reunir-se amb la primera ministra d’Estònia, Saja Kallas.

Al mateix temps, Stoltenberg ha destacat que estan seguint “molt de prop” la situació i que “algunes d’aquestes forces poden ser desplegades a Bielorússia”, raó per la qual aliats com Lituània, limítrofs amb aquest país, han demanat ser reforçats.

“El més important és que estem enviant un missatge molt clar a qualsevol adversari potencial, inclosos Moscou i Minsk, que som aquí per a protegir i defensar cada centímetre de territori aliat enfront de qualsevol amenaça”, ha emfatitzat.

El polític noruec ha recordat que l’OTAN ha incrementat la seva presència en l’est d’Europa i que, en la cimera aliada de Vílnius dins de dues setmanes, continuaran reforçant la seva dissuasió i defensa.

Stoltenberg ha tornat a incidir en el fet que la guerra il·legal” del president rus, Vladímir Putin, a Ucraïna és “un gran error estratègic”, que “ha aprofundit les divisions existents i ha creat noves tensions a Rússia”.

En qualsevol cas, el secretari general de l’OTAN ha demanat “no subestimar a Rússia”, continuar fent costat a Ucraïna i mantenir “fortes” les defenses aliades.

Stoltenberg ha recordat que “la tasca principal de l’OTAN no és alliberar territoris”, sinó “prevenir qualsevol atac a qualsevol aliat de l’OTAN”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.