Política

estat francès

La mort d’un jove a mans de la policia desencadena una onada d’aldarulls a la perifèria de París

Almenys 31 persones han estat detingudes en les protestes

La fiscalia de Nanterre ho investiga i un agent ha estat arrestat pel mortal succés

Calma tensa aquest dimecres al matí a la perifèria de París després d’una nit de dolor, indignació i ràbia. Molta ràbia per la mort d’un adolescent de 17 anys a mans d’un policia en un control de trànsit a Nanterre, als afores de la capital francesa. En un primer moment, els agents havien acusat el jove d’atropellar un policia, però, aquesta versió va ser posteriorment desmentida per un vídeo publicat a les xarxes socials en el qual apareix el vehicle de la víctima aturat amb l’agent a la finestra apuntant-lo. El jove va morir per un tret que li va disparar a boca de canó l’agent, que formava part d’una patrulla motoritzada de control de trànsit.

Els aldarulls van començar dimarts cap a les vuit del vespre, quan veïns del barri d’on era el jove, segons explica el diari francès Le Monde, es van alçar contra la policia després de la seva mort. Els manifestants van cremar cotxes, contenidors d’escombraries i van trencar mobiliari urbà. Els bombers van establir un perímetre de seguretat per sufocar el foc, però els enfrontaments es van estendre ràpidament a altres barris i localitats. La policia va usar gas lacrimogen per fer retrocedir els manifestants. Almenys 31 persones van ser detingudes en les protestes i 24 agents van resultar ferits.

El ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, ha apel·lat aquest dimecres a la calma i ha desplegat 2.000 agents a la perifèria de París per evitar que es tornin a repetir els incidents d’aquesta passada nit.

La fiscalia de Nanterre ha obert dues investigacions i ha anunciat que hi ha un agent detingut, que es troba sota custòdia. La primera investigació és per homicidi dolós per part d’una autoritat, informa la premsa local, mentre que la segona va dirigida contra la víctima per “saltar-se un control policial”, un procés ha que provocat la indignació de la família del jove.

En declaracions aquest dimecres a l’emissora France Info, Jennifer Cambla, advocada de la família del jove, ha indicat que estan estudiant presentar una denúncia per falsificació per considerar que els agents implicats en l’incident mortal van mentir en la seva primera declaració. La víctima, aturada en un control de trànsit i que circulava sense carnet, hauria intentat fugir amb el vehicle i aleshores va rebre el tret mortal. El vídeo penjat a les xarxes, enregistrat per un testimoni a distància, mostra com un dels agents apuntava a boca de canó l’adolescent al costat de la finestra del conductor del vehicle, mentre un altre parla amb ell. El tret va tenir lloc quan el jove va accelerar sense amenaçar, però la integritat dels agents, que és el que van al·legar en un primer moment l’autor del tret i el seu company.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.