Política

cimera de l'otan a vílnius

El G-7 i vuit països europeus prometen “seguretat a llarg termini” a Zelenski

Els “compromisos” s’hauran de concretar en acords bilaterals per reforçar el suport a Kíiv mentre l’OTAN no obri les portes a Ucraïna

El G-7 i vuit països europeus més, entre ells Espanya, han promès aquest dimecres “seguretat a llarg termini” al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, mentre l’OTAN no obri les portes a Ucraïna.

Després d’una reunió entre els líders de l’Aliança Atlàntica i Zelenski a Vílnius, els EUA, Alemanya, el Canadà, França, Itàlia, Regne Unit i el Japó han publicat un comunicat conjunt on li ofereixen “compromisos de seguretat” que després s’hauran de concretar en acords bilaterals per reforçar l’ajuda en defensa a Kíiv. Anticipant aquesta declaració, Zelenski ha celebrat aquest “paraigua de seguretat”, si bé no renuncia a entrar a l’OTAN.

Malgrat el gest de suport convidant a Zelenski a la cimera de Vílnius aquest dimecres, els aliats ni tan sols han concretat un termini per a l’adhesió dels ucraïnesos.

L’OTAN s’ha limitat a dir aquest dimecres que Ucraïna rebrà una invitació formal “quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin”. “Entenem que les condicions es donaran quan el nostre territori sigui segur”, ha replicat Zelenski aquest dimecres al matí admetent que mentre duri la guerra no serà possible perquè implicaria “una guerra mundial”. Els membres de l’Aliança Atlàntica tenen una clàusula de defensa mútua que els obliga a defensar els seus socis en cas d’agressió.

L’alternativa del G-7

Tot i que les potències del G-7 no poden aportar una garantia de seguretat com la de l’OTAN, els seus líders han volgut almenys calmar les inquietuds de Zelenski, que fa setmanes que intenta recuperar terreny a Rússia en una contraofensiva més lenta del que esperava. Així, ofereixen “compromisos de seguretat específics, bilaterals i a llarg termini” mentre “Ucraïna segueix el camí cap a la futura pertinença a la comunitat euroatlàntica”.

En el paquet d’ajuda a llarg termini hi ha “equipament militar modern”. Prioritzaran l’entrega de “defenses aèries, l’artilleria i foc de llarg abast i vehicles blindats”. També a “desenvolupar la seva indústria de defensa”, “entrenar l’exèrcit ucraïnès”, “compartir intel·ligència” i suport en ciberdefensa.

Els Països Baixos, Portugal, la República Txeca, Islàndia, Noruega, Dinamarca, Polònia i Espanya s’han sumat al compromís del G-7.

Al seu torn, Zelenski ha promès a implementar “reformes” per assolir els “compromisos amb la democràcia, l’estat de dret, el respecte als drets humans i les llibertats dels mitjans de comunicació”. També a “reforçar el control civil i democràtic de l’exèrcit i millorar l’eficiència i la transparència a les institucions i la indústria de defensa d’Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.