Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Erdogan confia que Putin accedeixi a estendre l’acord dels cereals

Moscou va dir fa uns dies que no veia motius per estendre el pacte

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat aquest divendres que està d’acord amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que s’ha d’estendre’s l’acord que facilita les exportacions de cereals ucraïnesos des de la Mar Negra, i que expira dilluns que ve.

Al mateix temps, el mandatari turc ha ressaltat que el seu govern ha començat a preparar-se per a rebre aquest agost a Putin, en el que seria la primera visita a Turquia del president rus des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el 24 de febrer de 2022.

“Ens estem preparant per a rebre a Putin a Turquia a l’agost. Tenim la mateixa opinió sobre l’ampliació del corredor de cereals de la Mar Negra”, ha dit Erdogan a la premsa local a Istanbul.

Després de ressaltar que el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha enviat una carta a Putin, s’ha manifestat optimista que Moscou deixi de costat les seves reticències i aprovi una nova pròrroga de l’anomenat “acord del gra”.

“Espero que amb aquesta carta, amb els esforços conjunts de nosaltres i Rússia, assegurem l’ampliació de les obres del corredor de cereals”, ha respost Erdogan a una pregunta que li va plantejar un periodista quan sortia de la mesquita d’Istanbul després de l’oració del divendres.

Erdogan ha ressaltat que ja en ocasions anteriors Putin va accedir a prorrogar el pacte per a alleujar els problemes alimentosos als països menys desenvolupats.

Sota la mediació de l’ONU i d’Ankara, Moscou i Kíiv van acordar fa un any una sèrie de mesures per a garantir que els vaixells carregats de cereals ucraïnesos puguin sortir al mercat internacional des dels ports de la Mar Negra.

L’objectiu era evitar una crisi alimentària mundial deslligada per la guerra a Ucraïna, ja que tant aquest país com Rússia es compten entre els majors exportadors de gra del món.

Rússia va declarar a principis d’aquest mes que Moscou no veu motius per a estendre l’acord pel fet que no veu que es compleixi amb la part del pacte que havia de facilitar les exportacions russes d’aliments i fertilitzants. Moscou al·lega que les severes sancions financeres que li han imposat les potències occidentals dificulten les seves exportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.