Política

Rússia

Indulten un dels condemnats per l’assassinat d’Anna Politkóvskaia

L’expolicia Serguei Khadzhikurbanov rep el perdó presidencial després de lluitar sis mesos a Ucraïna

Encara tenia pendent de complir la meitat d’una condemna de 20 anys per organitzar el crim

Un policia condemnat a vint anys de presó per l’assassinat de la periodista russa Anna Politkóvskaia ha rebut el perdó presidencial després de lluitar sis mesos a Ucraïna, ha revelat aquest dimarts el canal de Telegram Baza, proper als serveis secrets russos.

Segons aquesta informació, que també recull el diari independent rus Nóvaia Gazeta –on treballava la víctima–, el txetxè Sergeui Khadzhikurbanov va ser alliberat a finals de 2022 a canvi de combatre a Ucraïna. Després de complir els sis mesos obligatoris al front i rebre l’indult, Khadzhikurbanov va decidir ampliar el seu contracte amb el ministeri de Defensa, explica Baza.

L’exagent va començar el seu servei militar com a comandant d’un grup de reconeixement i després va ser ascendit a comandant de batalló. Segons una font citada per Baza, perquè un presoner rebi un ascens tal en “un parell de mesos” cal que sigui “un Rambo”.

Khadzhikurbanov va ser detingut el 2007 per haver organitzat l’assassinat el 2006 de Politkóvskaia, una periodista crítica amb el Kremlin, que en el moment del crim preparava un article sobre les tortures sistemàtiques a Txetxènia. El 2014 va ser condemnat a vint anys de presó per un tribunal rus i encara tenia pendent la meitat de la pena, que hauria expirat el 2034.

El txetxè va ser un dels cinc empresonats pel crim, però tant la família de Politkóvskaia com la direcció de Nóvaia Gazeta han posat en qüestió que els condemnats siguin els únics organitzadors de l’assassinat de la periodista i han criticat la manca de transparència de la investigació oficial.

La Duma (Parlament) russa va aprovar al juny una llei que permet a l’exèrcit rus reclutar persones empresonades o amb antecedents penals, que quedarien eliminats en acceptar anar al front. Aquesta normativa va legalitzar una situació que ja es produïa de manera alegal o a través d’indults presidencials secrets almenys des de l’estiu passat, sobretot a través del grup mercenari Wagner. Fins a l’aprovació de la nova normativa la legislació russa prohibia explícitament al ministeri de Defensa contractar persones amb antecedents penals actius o empresonades.

La llei exclou els condemnats per delictes contra la integritat sexual, terrorisme, alta traïció, espionatge i altres especialment greus. No obstant això, els mitjans i familiars de les víctimes han denunciat els últims mesos l’alliberament de presos condemnats a llargues penes de presó per crims greus, inclosos delictes de sang.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.