Política
Mònica Alcalà Torrent
Cap de l’oposició (ERC)
“El creixement urbanístic ha de ser mesurat i controlat”
“Ens preocupa el fet que els edificis que s’estan construint a Llofriu no són per a primer habitatge, sinó segones residències”
“La decisió final de l’enderroc dels murs del xalet del Golfet depèn de diversos factors tècnics i administratius”
“Tenim la sensació que el govern actual actua per inèrcia, sense visió a llarg termini”
Mònica Alcalà és regidora de l’Ajuntament des del 2019 i cap de l’oposició a Palafrugell des del 2023. Alcalà és llicenciada en psicologia i emprenedora i està vinculada al poble amb l’associació Birres Braves.
A què es destinarà el Pla Únic d’Obres i Serveis?
Un dels projectes més importants és la rehabilitació dels Ametllers i l’altre, una sala d’exposicions que connecti amb el teatre.
I hi estan d’acord?
La de la sala d’exposicions ens sembla molt encertada. A part, estan acabant un projecte que ja s’havia començat fa temps i ara el tornen a recuperar i li estan acabant de donar forma amb les seves aportacions, la qual cosa respectem i ens agrada.
I la rehabilitació dels Ametllers?
Considerem necessari adequar aquest espai per a l’ús juvenil. No estem d’acord a convertir-lo en una sala de concerts de petit format. Creiem que aquest tipus d’equipament cultural hauria de situar-se a l’escorxador, perquè els Ametllers són al centre del poble i poden generar conflictes amb els veïns. L’espai jove necessita un lloc segur i dignificat, però també cal pensar en el seu ús cultural adequat.
Quina és la seva proposta?
Apostem per destinar l’escorxador com a sala de concerts i esdeveniments culturals de petit format. Aquest emplaçament permetria d’evitar problemes de convivència amb el veïnat, a diferència dels Ametllers. A més, caldria reformar l’escorxador perquè pugui conviure amb altres usos com el Cau, optimitzant així l’espai disponible.
I en quin estat es troba el nou contracte de recollida de residus?
El nou contracte significa un pas enrere perquè redueix el servei de recollida porta a porta i manté molts contenidors com fins ara. Això reflecteix una manca de planificació i previsió per part del govern municipal, especialment durant períodes amb molta afluència com Setmana Santa. Ens preocupa que la manca d’un itinerari clar provoqui una gestió a trompades.
I la del pla de barris?
Considerem que el govern actual no té un projecte clar per al pla de barris. Ens han dit que encara estan estudiant opcions i valorant propostes, però la convocatòria està a punt de sortir i ens preocupa que s’acabi improvisant en lloc de tenir una estratègia definida.
Quina és la situació dels pisos de Sant Martí?
Hi ha una partida destinada a la rehabilitació dels pisos de Sant Martí del García Lorca. És un projecte que va iniciar el govern anterior amb subvencions europees i ara el consistori actual ha de garantir el finançament complementari. Ens sembla positiu que es faci aquesta actuació, però demanem que es pensi també en una reforma integral del carrer Pompeu Fabra, que és una artèria molt important de Palafrugell.
D’altra banda, Llofriu creix.
Creiem que l’expansió urbanística ha de ser mesurada i prioritzar habitatges assequibles per als residents habituals. Ens preocupa que la construcció estigui orientada principalment a segones residències, fet que desvirtua el caràcter local. Cal que l’Ajuntament prengui una posició clara i demani suport a altres administracions per garantir habitatge digne i assequible.
SOS Costa Brava ha posat diverses denúncies pel litoral.
Respectem la tasca de SOS Costa Brava, però hi ha casos en què la situació no és tan clara com sembla. Per exemple, en el cas del xalet del Golfet, hi ha una sentència que n’ordena l’enderroc, però la decisió final depèn de diversos factors tècnics i administratius que no són competència exclusiva de l’Ajuntament.
Quina valoració fan de la gestió municipal actual?
Tenim la sensació que el govern actual actua per inèrcia, gestionant el dia a dia sense una visió clara a llarg termini. Falta iniciativa i capacitat per planificar projectes que realment responguin a les necessitats del municipi.
I estan a favor de la mostra d’art que es vol dur a terme?
Considerem fantàstic que es faci aposta per esdeveniments culturals, però no que sigui durant els mesos d’estiu. A més a més, abans de començar una mostra bianual, que ha de tenir continuïtat i que s’ha de pensar molt bé, convindria valorar si la resta d’esdeveniments culturals estan prou dotats econòmicament, com per exemple la mateixa biennal de fotografia, les festes de primavera, la festa major... En resum, pensar bé en quina època de l’any convindria instal·lar aquest nou esdeveniments cultural que promouen perquè no sigui contraproduent.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.