Política
Laura Millán Morales
Alcaldessa de Palafrugell (PSC)
“Reduirem les dutxes de la platja per fer un bon ús de l’aigua”
“Rehabilitarem dos edificis emblemàtics de Palafrugell, el Mercantil i Els Ametllers, amb els 798.000 euros de subvenció”
“Els últims temporals es van emportar la sorra que vam posar abans de Setmana Santa, però l’1 de juny s’haurà refet tot”
“Evidentment, l’Ajuntament de Palafrugell sempre complirà les sentències judicials” “S’han presentat dues empreses per al contracte de residus i ara ho estem valorant tècnicament”
Laura Millán és batllessa de Palafrugell des que Juli Fernández va deixar l’alcaldia. Ara, després de sis mesos des de l’última entrevista, fa un repàs per explicar com evoluciona el municipi sota les seves directrius i en quin estat es troben alguns dels objectius que es marcava al començament del seu mandat, com ara la neteja i un projecte cultural.
Com evoluciona el projecte de la mostra d’art que promou l’Ajuntament?
Estem impulsant una nova mostra d’art des del consistori, amb l’objectiu de reforçar l’eix cultural del nostre pla de govern, seguint l’estil del Miserachs, però en arts plàstiques. La iniciativa busca donar continuïtat a l’activitat artística durant tot l’any, aprofitant els equipaments municipals i destacant el gran nombre d’artistes professionals que són de l’Empordà o que estan establerts aquí, que són més de dos-cents, molts d’ells amb trajectòries internacionals. N’hi ha que han exposat a Xangai, Berlín, els Estats Units... i en canvi aquí, no els coneixem tant. I Palafrugell por ser aquesta porta, i mostrar-nos com a ciutat d’art.
Com s’organitzarà aquesta mostra?
La inauguració serà el 12 de juliol i s’allargarà fins a l’octubre. Comptarem amb exposicions en diversos espais culturals del municipi, i també amb intervencions artístiques als carrers –escultures i instal·lacions diverses–. Paral·lelament, hi haurà una agenda d’activitats, com ara visites a algun taller amb algun dels artistes que hi participen, conferències i docència. Serà un esdeveniment de caràcter bianual, que alternarà amb la Biennal de Fotografia Miserachs. Aquest projecte l’anomenem MAP (Mostra d’Art de Palafrugell).
A més de dinamitzar la cultura, també voleu revitalitzar el centre comercial, oi?
Exacte. Una de les línies és utilitzar aparadors buits per exposar-hi obres d’art, mantenint la il·luminació i millorant la imatge del centre. S’estan tancat moltes botigues i ningú se’n fa càrrec. És un primer pas per convertir Palafrugell en un pol d’atracció artística que també contribueixi a reactivar el comerç.
Un resum?
Una mica la idea és poder fer un projecte que sigui suficientment atractiu per a creadors, per a artistes, per a botigues que tinguin relació amb el món de l’art, amb el món cultural, perquè es vinguin a posar a Palafrugell, buscar un sistema que sigui avantatjós per a ells, com per als propietaris d’aquests locals, i que permeti tornar a revitalitzar tot el centre.
I la subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) ajudarà a engegar aquest projecte?
El PUOSC el fem girar entorn també dels patrimonis culturals, però en aquest cas els 798.000 euros de la subvenció serà per rehabilitar dos espais emblemàtics de Palafrugell: el Mercantil, al centre del poble, i Els Ametllers, pensat per a activitats juvenils i culturals. Són projectes pensats per dignificar equipaments en desús i obrir-los de nou a la ciutadania, tot recuperant-ne el valor patrimonial i donant-los nous usos.
I què s’hi farà al Mercantil?
És un espai reivindicat per la ciutadania des de fa molt i molt de temps, i no s’hi ha fet res; l’únic que s’hi va fer va ser per aguantar l’estructura, perquè si no queia, però no té cap ús. De moment, nosaltres el posarem a punt, sense una vocació concreta. Ens pot servir com a espai per a exposicions, per fer-hi reunions i d’antesala del teatre; un espai de trobada, per a diferents coses i anar veient quin ús en fem, què ens demana la ciutadania i quines propostes tenim. Volem que vagi tornant a agafar vida, ja que era un espai de trobada de la gent, i que sigui la mateixa ciutadania que li vagi donant activitat i forma.
I com serà, estructuralment parlant?
Un espai diàfan, que recuperi tota la seva essència i l’arquitectura, que era molt bonica. Intentar recuperar tots aquests elements patrimonials i tornar-lo a obrir al poble.
I Els Ametllers?
Va més enfocat als joves i a les entitats juvenils i culturals, com un espai polivalent, per poder-hi fer concerts de petit format, obres de teatre també més petites, que dintre d’un teatre queda massa gros, i per a les entitats que a vegades busquen un espai per poder fer les seves celebracions, però que estigui en condicions i ben insonoritzades, amb les connexions que pertoquen per al lavabo, i que pugui ser també un espai obert a la ciutadania. Ara mateix està funcionant com a espai jove, però la veritat és que està molt i molt degradat i feia falta posar-lo al dia, dignificar-lo, i que se’n pugui treure molt més rendiment del que n’estem traient ara.
De moment, tot enfocat en la cultura, doncs.
Sí, és un dels nostres pilars dins de la proposta de govern que vam fer i tot el que portàvem en el programa electoral, i és amb el que seguirem treballant. Aquest any hem posat en funcionament de nou l’Associació de Geganters i cal seguir-los acompanyant, i cal ajudar-los, però també hem de reflexionar com ens volem definir com a poble. I nosaltres pensem que tenim una sort, que tenim un paisatge magnífic, que tenim totes aquestes entitats, que Palafrugell està de moda perquè s’estan instaurant negocis interessants, però que tot això ho hem d’acompanyar i hem de poder explicar millor qui som i què ens defineix.
En matèria de residus, com avança el nou contracte de recollida?
Estem valorant les ofertes. Després de quedar desert el primer concurs, vam revisar-ne els punts febles. Ara s’han presentat dues empreses i volem fer una valoració tècnica rigorosa per evitar recursos i fer la feina ben feta. L’objectiu és que el nou servei entri en funcionament al setembre; per tant, anem seguint el calendari que ens havíem marcat.
El porta a porta continuarà desplegant-se? L’oposició diu que van enrere en aquest tema.
No, les xifres de recollida de porta a porta estan correctes i hem anat avançant any rere any. El desplegament s’està fent de forma progressiva. Les dades actuals són bones, però el model inicial era massa ambiciós per a les empreses. Ara ampliem per fases i esperem que la ciutadania s’hi vagi adaptant fàcilment.
Quina resposta doneu a les denúncies de SOS Costa Brava?
L’Ajuntament sempre complirà les sentències. Amb SOS Costa Brava hem mantingut converses i compartim la voluntat d’obrir camins de ronda segurs i accessibles. El camí del Golfet es va desestabilitzar fa anys, i el nou traçat –que passarà davant del mar– és fruit d’un acord entre administracions i entitats. També estem treballant en el tram de Tamariu amb fons Next Generation i finançament municipal. Jo em vaig reunir amb SOS Costa Brava fa uns dies i els vaig dir que podien estar tranquils, que si una cosa farem és complir sentències.
Alguna altra actuació destacada per a l’estiu?
Estem posant a punt les platges, tot i les dificultats derivades dels temporals de maig. També reduirem el nombre de dutxes a les platges, com a mesura de responsabilitat en l’ús de l’aigua, tot i que les restriccions s’han aixecat. Si una platja té quatre dutxes, n’obrirem la meitat. Aquestes accions formen part del nostre compromís amb la sostenibilitat i el paisatge, que considerem un actiu fonamental del municipi. Hem de ser curosos amb l’aigua.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.