Aplicor exporta al món la tecnologia catalana de l'aigua
El maig de 2009, la centenària empresa catalana de tractament d'aigües potables i residuals es va fusionar amb una multinacional que ara ha expandit la companyia
Fa poc més d'un any, l'empresa catalana Aplicor, que el 2011 celebrarà el seu centenari i que des de 1989 s'ha centrat en el tractament d'aigües potables i residuals, es va fusionar amb la multinacional d'origen nord-americà Severn Trent Services. Malgrat que la fusió es va fer per absorció —els americans van adquirir el 100% de la firma catalana—, la multinacional ha conservat el distintiu de marca de l'empresa i bona part de l'estructura. De fet, Severn Trent Services-Aplicor està exportant la tecnologia desenvolupada a Catalunya a la resta del món, adaptant-la a les necessitats de cada país. Tant és així que ara com ara el 35% de l'activitat d'Aplicor té lloc en països estrangers en col·laboració amb grans constructores.
Rick Bacon, director general de Severn Trent Services-Aplicor, explica que la companyia catalana ha fet un pas de gegant en unir els seus esforços als de la firma dels EUA. “Fins ara, Aplicor només treballava per al mercat espanyol i malgrat que era líder del seu sector a Espanya ho tenia difícil, per les seves dimensions, per aconseguir la confiança de les grans constructores per fer projectes de més abast”. La situació ha canviat radicalment amb l'entrada del capital de Severn, que és una de les principals empreses del món en el tractament d'aigües potables i residuals. El suport de la companyia anglesa ha servit per alleugerir les tensions de tresoreria, explica el mateix Bacon, provocades pel retard en els pagaments dels clients —“hi ha administracions que triguen 200 dies a pagar”, manifesta— i l'actitud de les entitats bancàries, que no estan afavorint el finançament empresarial. Si tenim en compte que el mercat espanyol també s'ha reduït, malgrat el potencial que hi veu Bacon, el futur d'Aplicor passava per trobar nous camins.
EN PLENA ACTIVITAT.
En l'àmbit més domèstic, ha instal·lat recentment nous equips de desinfecció en la depuradora de Reus, propietat d'Aigües de Reus i que té una capacitat de tractament de 25.000 metres cúbics d'aigua diaris. Els nous serveis oferts per Aplicor permetran reutilitzar l'aigua per al reg. El mateix s'ha fet aquest any a Alguaire, a Lleida.
Bacon posa com a exemple de l'ús de les noves tecnologies que es treballen a la planta de Sant Martí Sesgueioles, on hi ha la seu d'Aplicor, els treballs que comencen aquest octubre a Tarragona, on, per encàrrec del Consorci d'Aigües de Tarragona, construiran la planta de tractament per electrocloració més gran de l'Estat. La infraestructura estarà llesta a finals de febrer i té un pressupost de 490.000 euros.
MÉS INVERSIÓ.
Entre els avantatges competitius que ofereix Aplicor hi ha un esquer únic en temps de crisi: promocionen la seva empresa com l'única que pot estalviar costos en el sanejament d'aigües residuals. El director general d'Aplicor ho argumenta basant-se en el fet que, per qüestions de costos a curt termini, els equipaments de tractament d'aigües que es construeixen a l'Estat es fan amb materials barats. A la llarga, però, comprar barat resulta car. Diu Bacon: “En altres països d'Europa les administracions i les empreses inverteixen més al principi, quan fan l'obra, perquè saben que si disposen de bons equips la vida de l'equipament serà més llarga i, per tant, el que anomenem cost operacional serà més barat. A Espanya, però, les obres acaben sortint molt cares, perquè els materials barats escurcen el cicle de vida de les instal·lacions. A llarg termini aquí es perden diners”, sentencia.
Severn Trent Services-Aplicor (que té la filial Severn Trent Water, la qual proveeix d'aigua 11 milions de britànics) ven projectes “claus en mà”. Dissenyen la planta a mida de les necessitats dels clients, la fabriquen, hi instal·len els seus aparells i donen un servei postvenda a llarg termini. La filosofia és fidelitzar el client i no fer “com els fabricants grans de tecnologia, que et venen el producte, marxen i no els veus més”, afirma Bacon.