Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica sumen el mateix consum de cava que l'Estat
Els tres mercats europeus van importar 94,2 milions d'ampolles el 2010, el 63% de l'exportació. Bèlgica multiplica per set el consum en sis anys
Els mercats alemany, britànic i belga van consumir en total 94,2 milions d'ampolles de cava el 2010, gairebé la mateixa xifra d'ampolles comercialitzades al mercat espanyol (95,6). Els tres països europeus ja suposen el 63% del total d'exportació de la beguda genuïnament catalana, que va tancar el darrer exercici superant el rècord de producció total, 244,8 milions d'ampolles, i també el del nombre d'ampolles destinades a l'exportació, 149,1 milions, una xifra que ja suposa el 61% de la producció total. La facturació es va situar en els 1.030 milions d'euros, un 10,87% més que el 2009.
Alemanya continua sent el principal país importador de cava, amb 41 milions d'ampolles, amb un creixement del 17,6% després del descens registrat l'any anterior. Tot i així, el rècord germànic es va assolir l'any 2005, amb 56,2 milions d'ampolles. El mercat britànic ocupa la medalla de plata del pòdium consumidor, encara que amb una xifra un xic més baixa que el millor any d'importació, que va ser el 2007 (32,7 milions d'ampolles).
De totes maneres, l'autèntic fenomen digne d'estudi és el cas de Bèlgica. Aquest país, amb uns 15 milions d'habitants, va consumir 21 milions d'ampolles de cava l'any passat, fet que significa un increment del 34,72% respecte al 2009. A tall d'exemple, el 2005 el país va importar tres milions d'ampolles i des de llavors la xifra no ha parat de créixer fins a multiplicar-la per set en només sis anys. Una de les explicacions que es donen de forma oficiosa és que els habitants de Flandes, amb alt poder adquisitiu, prefereixen el consum de cava al de champagne, per la seva procedència francesa, país que no els genera bona química perquè es vincula directament al suport que dóna a la població francòfona de Valònia, els eterns adversaris en l'aspecte lingüístic, cultural i polític.
Els EUA, amb 17,5 milions d'ampolles importades, va augmentar el 18,2%. França, el país per excel·lència del champagne, també va tenir un bon comportament, ja que va passar dels 1,5 milions d'ampolles el 2005 fins als prop de 4 milions el 2010. “Aquesta és la prova que els productors i elaboradors de cava treballen bé i fan un producte de qualitat”, explica Gustau Garcia Guillamet, president del Consell Regulador del Cava.
rècord històric.
El sector inclou 256 cellers elaboradors arreu de l'Estat, tot i que el 98% estan situats a Catalunya. Pel que fa al consum, segons dades de Nielsen, la zona nord-est, constituïda per Catalunya i Aragó, representa el 44% del consum, i d'aquesta ubicació, l'àrea metropolitana de Barcelona ja suposa el 23,4%. La zona centre, Madrid i l'àrea nord-oest lideren el consum més baix.