Bopan vol créixer a Barcelona amb més fleques tradicionals
El grup de forners artesans concentra esforços més en el segment famílies que en ‘horeca'
uns moments
d'un cert esplendor respecte del pa precuinat
Després d'haver-se concentrat durant molts anys a donar més contingut a les quatre fleques tradicionals que té repartides pels carrers de Barcelona, en l'estratègia futura de l'empresa de forners artesans Bopan és previst l'obertura de noves botigues a la ciutat.
“La nostra intenció és créixer en el nombre de fleques, i així estendre el nostre saber artesanal entre el consumidor”, explica el responsable de màrqueting d'aquesta empresa familiar, Pablo Parera. Afegeix que, tot i que el nombre de fleques ha augmentat a Barcelona, “el mercat encara podria acceptar més establiments, si com els nostres, conjuminen els conceptes de qualitat i proximitat”.
Aquesta decisió estratègica s'explica pel fet que Bopan vol concentrar esforços els pròxims anys en el segment tradicional de famílies, per damunt del sector horeca, que amb la crisi, com explica Parera, “s'ha anat decantant pel pa congelat precuinat, que ara ofereix una qualitat acceptable, i a preus molt competitius”. En aquests moments, dels 5,3 milions d'euros que factura la firma, un 35% del negoci prové d'horeca, quan no fa pas gaires anys era el 65%.
Actualment, el negoci en l'àmbit horeca és al voltant de grans noms de l'hostaleria, com ara els hotels Ars, Juan Carlos I i Dolce Sitges, entre d'altres, “als quals se'ls pot oferir un pa a mida d'alta exigència, ja que no podem oblidar que els xefs dels restaurants dels hotels són primeres figures que ens estimulen a fer pans innovadors”.
El pa artesà no viu mals moments, segons assenyala Parera, que agraeix la tasca realitzada per petits forners molt creatius, que en marcar tendència “han aconseguit trencar amb la desvaloració del pa que suposava la preponderància del pa precuinat”. Segons han pogut apreciar a les fleques, si bé ha baixat amb la crisi la despesa global en pa, de mitjana no ha minvat la compra de pa artesanal.
Bopan ha anat experimentant en els seus quatre establiments la suma d'activitats complementàries a l'elaboració i venda de pa i brioixeria. Així, a l'establiment de la travessera de Gràcia s'està assajant des de principi d'any amb un servei de restauració, de cuina mediterrània, i el seu èxit, amb l'experiència de deu anys de restauració a les altres fleques, fa que Bopan es plantegi crear una segona marca per al negoci de la restauració. La suma de serveis té altres exemples, com ara oferir la fleca per celebrar-hi sopars de grup en caps de setmana o obrir-les de matinada, per captar el consumidor noctàmbul. Una altra experiència que ha ofert resultats molt satisfactoris ha estat tallers d'elaboració de pa per a nens, que el curs escolar vinent s'ampliaran a pastisseria. Com diu Parera, “les mares volen portar els nens a llocs on puguin aprendre alguna cosa, i per als nens veure com s'enforna és una experiència màgica”. Bopan renova cada sis mesos la seva oferta de pa, tot oferint novetats que provenen de la fleca tradicional de països de l'entorn europeu, com ara França, Alemanya, Itàlia i Suïssa, entre d'altres, i oferint productes de collita pròpia, com ara els pans de pastanaga, romaní, prunes i el pa de l'àvia, més saborós. Per assolir l'exigència que demana el treball artesà, Bopan ha apostat fort per la formació dels seus professionals, ja sigui buscant formadors d'arreu del món com enviant professionals a adquirir nous coneixement per les fleques tradicionals d'arreu.