Neix l'Associació Catalana del Tèxtil i la Moda per embastar un sector desunit
Una vintena d'empreses, patronals i centres tecnològics s'agrupen per fomentar la competitivitat i facilitar la cooperació entre les diferents branques
La moda catalana necessita un punt d'unió per guanyar competitivitat i projecció internacional. Aquest ambiciós objectiu és el que ha mogut una vintena d'empreses, agrupacions i centres tecnològics a crear l'Associació Catalana del Tèxtil i la Moda. Constituïda fa dues setmanes, no es presentarà oficialment fins al 29 de setembre. L'organització, d'àmbit català i sense ànim de lucre, la presidirà la directora general de l'empresa Cóndor, Roser Ramos. Firmes com ara Sita Murt, Avet i Escorpion, i d'altres de teixit tècnic com ara Cetriko, n'han estat les promotores, però esperen arribar a un centenar abans d'acabar el 2011.
A més, la nova associació disposa del suport de l'Agrupació Espanyola del Gènere de Punt, la Federación Estatal de Industrias de la Confección, el centre tecnològic Fitex i les associacions territorials Asegema (Maresme) i Fagepi (Anoia). El gerent d'aquesta última, David Garcia, explica que fugen del concepte de patronal tradicional. “Serem una entitat per dinamitzar el sector de la moda i cercar projectes de cooperació”, diu.
En la declaració de principis de la nova associació deixen ben clar que el que persegueixen és fomentar la competitivitat de les empreses del clúster tèxtil/confecció/moda a Catalunya mitjançant la promoció i creació de serveis i iniciatives d'internacionalització, recerca i innovació.
El cert és que, malgrat que Catalunya ha estat un país de tradició tèxtil, pioner en la creació d'escoles de moda i disseny (n'hi ha 9 en marxa), i amb marques que tenen presència internacional com ara Custo, Mango i ara també Desigual, ningú ha estat capaç d'agrupar els diferents agents i crear un clúster de tèxtil i moda potent. “Cadascú ha funcionat d'una manera desagregada, ha faltat un ens que integrés les branques i que mostrés que a Catalunya hi ha un ecosistema de moda”, considera Garcia.
L'administració catalana sempre ha demostrat molt d'interès per impulsar el sector. Però amb molt poc encert. Cada nou responsable de l'Executiu ha portat una solució sota el braç i ha retirat l'anterior.
Dolors Giró, responsable de moda de l'Escola Esdi -la primera que es va crear a l'Estat espanyol i d'on han sortit dissenyadors com ara Josep Abril i Delgado Buil- creu que Catalunya ha estat capaç de reinventar el sector, amb models de negoci diferents com el de Mango. En canvi, falta un teixit de dissenyadors i creadors que creïn indústria de la moda. “Ni aquí ni a l'Estat espanyol hi ha hagut alta costura, i ara s'intenta reproduir aquest model amb gent jove que s'estavella perquè només se l'enfoca per preparar una passarel·la i no té finançament per produir”, explica Giró, que creu que el que caldria fer és dedicar tots els esforços a afavorir que els dissenyadors produeixin i venguin les seves peces abans de desfilar.
A l'anterior govern es va intentar amb Phisic, una mena de viver de dissenyadors, però ha quedat aturat fins que no es coneguin les línies mestres del nou pla de la moda 2011-2015, que el conseller d'Empresa i Ocupació, Xavier Mena, havia de presentar dilluns passat aprofitant que se celebrava la passarel·la 080 i la Fira de Moda Urbana. L'expectativa que hi ha en el sector és molt alta.