Economia

Barroso proposa una taxa a les transaccions financeres

El nou impost recaptarà 55.000 milions d'euros a l'any

El president de la Comissió Europea considera que ha arribat el moment que el sector financer “torni la contribució a la societat”

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha proposat aquest dimecres formalment la creació d'una taxa a les transaccions financeres, a imitació de la taxa Tobin, que recaptarà 55.000 milions d'euros l'any, segons els seus càlculs.

“La Comissió ha adoptat avui una proposta per a la taxa sobre les transaccions financeres. És un text molt important, que si s'aplica, podria generar uns ingressos de 55.000 milions a l'any “, ha anunciat Barroso en un discurs davant del ple de l'Eurocambra.

“En els últims tres anys, els Estats membres, els contribuents, han donat ajuda i garanties de 4,6 bilions d'euros al sector financer. Ha arribat el moment que el sector financer torni la contribució a la societat”, ha subratllat.

El president de l'Executiu comunitari ha justificat la seva iniciativa per una qüestió de justícia, perquè el sector financer contribueixi a la recuperació, i també per la necessitat de generar ingressos en l'actual període de crisi.

“És una qüestió de justícia. Si els nostres agricultors, si els nostres treballadors, si tots els sectors de la nostra economia, des de la indústria als serveis, paguen la seva contribució a la societat, el sector bancari ha també aportar la seva contribució a la societat”, ha assegurat Barroso.

“Si necessitem consolidació fiscal, si necessitem més ingressos, la qüestió és d'on vindran aquests ingressos. Anem a gravar l'ocupació? Anem a gravar el consum més? Crec que és just gravar les activitats financeres que en alguns Estats no paguen una contribució proporcionada a la societat “, ha ressaltat el president de la Comissió.

La taxa sobre les transaccions financeres té poques possibilitats de prosperar a la UE per l'oposició de Regne Unit .

L'alternativa que s'estudia és implantar únicament a l'eurozona, ja que, segons va explicar la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, compta amb el suport dels grans països com Alemanya, França o Espanya.

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ja ha expressat el seu rebuig a aquesta mesura per considerar que provocarà una deslocalització de les activitats financeres fora de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.