Vaga? Treballem el dissabte
Al voltant del 10% de les empreses pacten no treballar el dijous però recuperar la jornada de feina posteriorment
Les patronals ho van desaconsellar i els sindicats també ho veuen de mal ull, però moltes empreses van fer-ho durant la jornada de vaga general de dijous: pactar el canvi d'hores –o compensació de jornada–. És a dir, tancar el dia de la vaga per evitar els piquets o un rendiment a mig gas i poc productiu de l'empresa, però recuperar la jornada un altre dia, majoritàriament en dissabte, un festiu o un dia de vacances.
El 9% dels associats a la Unió Metal·lúrgica de Catalunya van pactar que la jornada de vaga es recuperés posteriorment. La patronal “desaconsella fermament” que això es faci perquè considera que “pactar la recuperació és incentivar la vaga i distorsiona els resultats”, ja que hi ha treballadors que aparentment han fet vaga, perquè dijous no van anar a la feina, però en realitat no en fan. La xifra encara és més alta en el cas dels associats a la Cecot, que va alertar que el 14,1% de les empreses van pactar la compensació de jornada, la majoria de les quals estan situades en polígons industrials. La patronal de Terrassa també considera que en aquests casos “no es pot considerar que el treballador hagi seguit la vaga”. Les patronals, però, comprenen que davant una situació de por de les empreses a ser objecte d'actes vandàlics per part de piquets coercitius o de grups violents, o simplement perquè preveuen que els piquets no deixaran arribar els empleats al seu lloc de treball, optin per buscar una solució pràctica i pacífica.
DEPÈN DELS SECTORS.
Seat, Nissan, Siemens, Nestlé, Simon, Alstom, Ros Roca, Borges. Només són alguns exemples. La llista d'empreses del sector industrial que dijous no van poder començar els torns del matí a causa de la vaga, i dels piquets, és molt més llarga. Segons la UGT i CCOO, la indústria, sobretot la gran, va fer un seguiment massiu de la vaga general. Els sindicats van iniciar la jornada amb força, enviant piquets a les principals zones industrials ja des del primer torn, a les 6 del matí. Van aturar la Zona Franca, Mercabarna, el polígon Pedrosa, la petroquímica de Tarragona i diferents polígons de tot el país. La Unió Metal·lúrgica de Catalunya, però, va matisar que el seguiment va ser important a Barcelona i l'àrea metropolitana, però no a tot el territori. Segons aquesta patronal, només un 15% de les empreses del metall van tancar i van fer vaga un de cada cinc treballadors. Per això va destacar que la majoria d'empreses van treballar en condicions normals tot i que, algunes, amb la porta tancada.
El sector industrial és el que més s'acostuma a mobilitzar, ja que les centrals sindicals hi tenen més influència. Per això moltes empreses ja havien previst un alt seguiment i havien pactat serveis mínims. És el cas de Nissan, on van funcionar amb normalitat algunes línies de manteniment, com estava previst en els serveis mínims, però les línies de producció no van funcionar i les plantes no van fabricar.
Al comerç, segons les patronals, només el 10% dels treballadors van secundar la vaga. Tot i que a moltes zones comercials i cèntriques, especialment de Barcelona, els comerços estaven tancats, a d'altres sí que van obrir i es repetia la mateixa picaresca: persianes una mica abaixades i, davant l'avís del pas d'algun piquet, tancament temporal. Molts comerços s'avisaven entre si per evitar-los, i fins i tot grans superfícies, com el centre comercial Glòries de Barcelona, va mantenir-se tancat al matí, mentre hi havia els piquets als accessos, i va obrir al migdia quan aquests van marxar. Tot i els piquets, els incidents van ser molt aïllats i només es van produir en grans distribuïdores, com El Corte Inglés, on els concentrats no van permetre l'accés al centre de la plaça de Catalunya. L'aturada del sector terciari va ser, però, molt focalitzada a algunes ciutats i barris. A la majoria de capitals de comarca les botigues van obrir amb normalitat.
El seguiment de la vaga a les pimes va ser més baix, en un 18,7%, segons la patronal Pimec. Com més petita és l'empresa, menys seguiment, i la microempresa va registrar un seguiment del 4,6%. També va ser molt baix entre els autònoms. La patronal de petites, mitjanes i microempreses va destacar que el seguiment va distar en deu punts en funció de si hi havia piquet o no. A les pimes que van rebre piquets, van secundar la vaga un 27% dels treballadors, seguiment que va ser del 16,6% en les que no van tenir la presència de piquets.