La Sargantana, menjar i cultura de la terra
El restaurant, situat al nucli medieval de Badalona, basa la seva oferta gastronòmica en aliments ecològics i de productors locals i té una programació cultural complementària
Des que La Sargantana va fer niu a Badalona ara fa setze anys, el projecte de restaurant obert a les manifestacions culturals de la ciutat s'ha anat consolidant. Ja des dels seus orígens, La Sargantana ha funcionat com a sala d'exposicions i concerts i espai de trobada de col·lectius diversos que organitzen tertúlies, presentacions i tota mena d'activitats. En una ciutat amb un gran potencial creatiu però mancada d'espais per poder-lo mostrar, Ignasi Niubó, cap de cuina i un dels impulsors del projecte, ho va tenir clar des del primer moment. “Calia que cultura i gastronomia anessin de la mà”, explica.
L'estructura de cooperativa amb socis consumidors amb veu i vot va sorgir arrel del trasllat del negoci a Dalt la Vila, el nucli medieval de Badalona. La nova ubicació, en una masia rehabilitada que havia acollit el primer museu de la ciutat abans de la Guerra Civil, donava joc per fer més activitats i per implicar-se en la dinamització d'una zona que durant molts anys havia estat oblidada. El repte segueix pendent i La Sargantana manté l'aspiració de ser un revulsiu pel barri. Un dels projectes pendents és instal·lar una terrassa a l'estiu que els permetria obrir-se al carrer de la Costa, una de les vies emblemàtiques i més fotografiades de la Badalona medieval, que fa anys que espera una rehabilitació.
El compromís amb la ciutat es reflecteix també a través de l'oferta gastronòmica del restaurant, que inclou productes de la terra conreats al municipi i al seu entorn.
PESCAT A BADALONA.
La manca d'oferta cultural a Badalona que permeti complementar un àpat és una de les principals dificultats afegides. Al centre de la ciutat no hi ha sales de cinema i la programació dels teatres municipals cada cop és més escassa i això ho noten locals com La Sargantana. Ells, però, tenen l'avantatge de programar esdeveniments culturals, un fet que serveix per retroalimentar el restaurant. Fan un concert cada primer diumenge de mes. Miquel Abras va ser l'encarregat d'obrir la nova temporada diumenge passat. També programen sopars amb actors i directors teatrals que porten els seus muntatges a Badalona, tertúlies literàries i han donat cabuda a altres propostes més agosarades com ara l'edició d'unes audioguies.
Ara l'objectiu és captar nous socis que puguin dir la seva i participin en la confecció de l'agenda cultural amb propostes noves. Pel fet de ser-ho gaudiran de descomptes en concerts i activitats culturals i també reduccions als preus de la carta del restaurant.
Recuperar l'esperit del ‘colmado'
La implicació de La Sargantana amb el barri de Dalt la Vila i amb món del cooperativisme va propiciar l'any 2010 la creació de cal Fideuer, una botiga d'alimentació hereva de l'esperit del colmado de barri, que funciona com a cooperativa de consum. La iniciativa va adoptar el nom de la masia del segle XVI on es va ubicar, un espai que durant dècades va funcionar com a botiga d'ultramarins.A principis del 2011, Cal Fideuer es va independitzar de La Sargantana i funciona de forma autònoma amb 350 socis de consum i 3 socis treballadors. Ofereix una selecció de productes escollits amb criteris de qualitat i proximitat i en fa un seguiment des del seu origen. El seu objectiu és potenciar el petit comerç, oferir productes de la terra i crear espais de convivència a Dalt la Vila.
La Sargantana, menjar i cultura de la terra