Empreses

La Sargantana, menjar i cultura de la terra

El restaurant, situat al nucli medieval de Badalona, basa la seva oferta gastronòmica en aliments ecològics i de productors locals i té una programació cultural complementària

La cooperativa està oberta a nous socis consumidors, que obtenen descomptes

Des que La Sargantana va fer niu a Badalona ara fa setze anys, el projecte de restaurant obert a les manifestacions culturals de la ciutat s'ha anat consolidant. Ja des dels seus orígens, La Sargantana ha funcionat com a sala d'exposicions i concerts i espai de trobada de col·lectius diversos que organitzen tertúlies, presentacions i tota mena d'activitats. En una ciutat amb un gran potencial creatiu però mancada d'espais per poder-lo mostrar, Ignasi Niubó, cap de cuina i un dels impulsors del projecte, ho va tenir clar des del primer moment. “Calia que cultura i gastronomia anessin de la mà”, explica.

L'estructura de cooperativa amb socis consumidors amb veu i vot va sorgir arrel del trasllat del negoci a Dalt la Vila, el nucli medieval de Badalona. La nova ubicació, en una masia rehabilitada que havia acollit el primer museu de la ciutat abans de la Guerra Civil, donava joc per fer més activitats i per implicar-se en la dinamització d'una zona que durant molts anys havia estat oblidada. El repte segueix pendent i La Sargantana manté l'aspiració de ser un revulsiu pel barri. Un dels projectes pendents és instal·lar una terrassa a l'estiu que els permetria obrir-se al carrer de la Costa, una de les vies emblemàtiques i més fotografiades de la Badalona medieval, que fa anys que espera una rehabilitació.

El compromís amb la ciutat es reflecteix també a través de l'oferta gastronòmica del restaurant, que inclou productes de la terra conreats al municipi i al seu entorn.

PESCAT A BADALONA.

Pel que fa al peix, La Sargantana treballa des de la reobertura de la llotja de Badalona per donar un impuls al peix capturat pels pescadors de la ciutat. Amb aquest objectiu van crear la marca llotja de Badalona que garanteix la qualitat i la frescor del producte que apareix a la carta. Ignasi Niubó qualifica l'oferta gastronòmica de La Sargantana d'“honesta” i es basa en l'aposta que s'ha anat aprofundint en els darrers anys pels productes de temporada amb certificació ecològica i pel comerç just. Anna Abellán, cap de sala i sommelier, assegura que el noranta per cent de la matèria primera que utilitzen són productes catalans, la majoria produïts per cooperatives, i amb certificació ecològica. “Volem assegurar-nos que els productors i els distribuïdors fan les coses ben fetes i per això les cooperatives són una garantia”, argumenten. Per aquest motiu, l'oferta de la carta està elaborada amb ingredients de temporada i cada dia s'hi afegeixen alguns plats del dia amb el producte acabat d'arribar. Niubó explica que confegir una carta d'estiu amb productes de temporada és “relativament fàcil perquè l'oferta és molt variada, el repte són els mesos d'hivern”. Tot i això, creu que les restriccions a la cuina són “més interessants i productives que l'abundància”. Assegura que aquest tipus de cuina no és excessivament cara i que a l'hora de triar plats té en compte el perfil de la clientela. Abellán argumenta que el moment actual de l'economia obliga a deixar de banda productes de luxe i mantenir una bona relació entre qualitat i preu. D'aquesta manera han pogut sobreviure aquest any, el més complicat de tots, segons ells.

La manca d'oferta cultural a Badalona que permeti complementar un àpat és una de les principals dificultats afegides. Al centre de la ciutat no hi ha sales de cinema i la programació dels teatres municipals cada cop és més escassa i això ho noten locals com La Sargantana. Ells, però, tenen l'avantatge de programar esdeveniments culturals, un fet que serveix per retroalimentar el restaurant. Fan un concert cada primer diumenge de mes. Miquel Abras va ser l'encarregat d'obrir la nova temporada diumenge passat. També programen sopars amb actors i directors teatrals que porten els seus muntatges a Badalona, tertúlies literàries i han donat cabuda a altres propostes més agosarades com ara l'edició d'unes audioguies.

Ara l'objectiu és captar nous socis que puguin dir la seva i participin en la confecció de l'agenda cultural amb propostes noves. Pel fet de ser-ho gaudiran de descomptes en concerts i activitats culturals i també reduccions als preus de la carta del restaurant.

Els socis treballadors de La Sargantana són Ignasi Niubó, cap de cuina, i Anna Abellán, cap de sala i sommelier. Ara es troben en procés d'incorporació d'una tercera sòcia, Laia Sabater, responsable de gestió i comunicació, per poder funcionar com a cooperativa. Al restaurant hi treballen sis persones tot i que la xifra varia en funció de la temporada. Ofereixen sopars de dimarts a dissabte i ara també dinars els caps de setmana.
socis treballadors
2
socis consumidors
30
Any de fundació
1996

Recuperar l'esperit del ‘colmado'

La implicació de La Sargantana amb el barri de Dalt la Vila i amb món del cooperativisme va propiciar l'any 2010 la creació de cal Fideuer, una botiga d'alimentació hereva de l'esperit del colmado de barri, que funciona com a cooperativa de consum. La iniciativa va adoptar el nom de la masia del segle XVI on es va ubicar, un espai que durant dècades va funcionar com a botiga d'ultramarins.A principis del 2011, Cal Fideuer es va independitzar de La Sargantana i funciona de forma autònoma amb 350 socis de consum i 3 socis treballadors. Ofereix una selecció de productes escollits amb criteris de qualitat i proximitat i en fa un seguiment des del seu origen. El seu objectiu és potenciar el petit comerç, oferir productes de la terra i crear espais de convivència a Dalt la Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Sargantana, menjar i cultura de la terra

Publicat a